Radu Banciu a comentat moartea a patru caricaturişti şi a altor patru jurnalişti de la Charlie Hebdo afirmând că pentru ei a scrie în termeni ironici despre Islam nu era o vanitate, ci o asumare a ideii de „jurnalist universal adevărat”, care trăieşte totul pe muchie de cuţit.
„Ei depășiseră normele pamfletului, ale satirei, depășiseră convenţiile universale ale scrisului într-o lume politic corectă. Dar asta își și propuseseră. Există oameni care nu se gândesc ca hamsterii la ziua de mâine, așa cum ne gândim noi. Există oameni care se trăiesc numai pentru ziua de astăzi, în solidaritate cu propriile persoane și nimeni altcineva, pentru care nu există ai copii acasă, ai ziua de mâine”, a afirmat Radu Banciu despre jurnaliştii ucişi în timpul atentatului de la redacţia Charlie Hebdo.
„A trăi pe muchie de cuție față de angajator, propria familie și societate este singura redută a jurnalistului universal adevărat. Restul sunt simulacre, surogaturi. Asta este presa: să scrii despre o lume aparent inaccesibilă (…) Să scrii în fiecare zi despre Islam într-o țară în care 5 milioane de oameni sunt musulmani este, într-adevăr, nu o vanitate, nu este o problemă de orgoliu, ci credința că poți să scrii despre orice exact așa cum simți. Nu există pe lumea asta niciun subiect tabu în nicio ţară, dacă tu ai conştiinţă. Dacă nu ai, nu poţi să vorbeşti despre nimic. De asta spun că echidistanţa este un căcat. Nu poţi să fii echidistant. Aceşti oameni – acum i-a văzut toată lumea cine erau, unul dintre cei patru caricaturişti asasinaţi avea 81 de ani, unul avea 77 de ani, unul 67 de ani şi unul 47 de ani – au declarat să-i vadă toată lumea că ei nu vor să trăiască ca nişte şobolani. Nu era o chestiune de vanitate, «hai să facem pe grozavii, să-l înjurăm pe Allah». Şi biserica, fie ea ortodoxă, fie catolică, fie Papa de la Roma, fie Allah, fie Iisus Hristos, este subiectul pe care un jurnalist cu anumite competenţe, cu un pic de cultură îl poate aborda. (…) Ideea că ei depăşiseră o limită este firească, dar îşi asumaseră lucrul ăsta”, a mai spus Radu Banciu, afirmând că nu se poate spune despre evenimentele de la Paris că reprezintă o barbarie, aşa cum au fost catalogate de mulţi: „Pentru islamici nu e o barbarie, e ceva firesc. Pentru că ei trăiesc în altă lume„.
Trei indivizi înarmaţi cu Kalashnikov şi cu un lansator de rachete au intrat miercuri în sediul săptămânalului de caricatură Charlie Hebdo unde au ucis 12 persoane, între care 8 jurnalişti. Alte persoane aflat în clădire au fost rănite, între care patru sunt în stare gravă. Atacatorii au reuşit apoi să fugă, nu înainte de a striga „Profetul a fost răzbunat”. Ca urmare a atentatului de miercuri din Paris, gradul de alerta a fost ridicat la cel mai înalt nivel pe teritoriul Franţei.
Ziua de 8 ianuarie a fost declarată zi de doliu naţional, la ora 12.00 drapelul Franţei fiind coborât în bernă, unde va rămâne timp de trei zile.
Citeşte şi TEROARE la PARIS: Cele mai SÂNGEROASE ATENTATE din Franţa din ultimele decenii
„Cea mai bună armă a noastră este unitatea. Nimic nu ne poate diviza”, a declarat preşedintele Franţei, Francois Hollande.
„Caricaturişti talentaţi, cronicari curajoşi şi-au pierdut viaţa (…) Au marcat generaţii de francezi„, a mai spus preşedintele.
Preşedintele Hollande a adus un omagiu şi celor doi poliţişti ucişi în atentatul în care şi-au pierdut viaţa 11 bărbaţi şi o femeie.
Citeşte şi Atentat TERORIST la Paris. Cele mai ŞOCANTE caricaturi apărute în Charlie Hebdo GALERIE FOTO
Premierul francez Manuel Valls a anunțat joi că au avut loc „mai multe rețineri” și „arestări” în cursul anchetei asupra atacului sângeros comis miercuri împotriva sediului săptămânalului satiric Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți și 11 răniți, dintre care patru grav, în cel mai sângeros atentat din ultimii 40 de ani în Franța.
Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a anunţat arestarea preventivă a şapte persoane.
„Șapte persoane”, a indicat ministrul de interne în direct la radio Europe 1, ca răspuns la o întrebare cu privire la numărul de persoane reținute în acest moment. Anterior, premierul Manuel Valls a declarat că mai multe persoane au fost reținute, fără a preciza numărul lor.
Potrivit unei surse judiciare, șapte persoane – bărbați și femei care fac parte din anturajul celor doi frați identificați de poliție ca fiind autorii atacului sângeros de miercuri și care sunt încă în libertate – au fost arestate.
Principalii suspecți în atentatul comis miercuri împotriva sediului celebrului săptămânal satiric francez – Cherif Kouachi (32 de ani) și fratele său Said (34 de ani), francezi de origine algeriană – sunt cunoscuți poliției ca având legătură cu rețelele jihadiste. Ei au avut un complice, care s-a predat poliției noaptea trecută în nord-estul Franței.