Radu Beligan s-a născut în comuna băcăuană Gălbeni. Pe linie maternă, el este de origine greacă, iar pe linie paternă, descendent al unuia dintre fraţii lui Ion Creangă.
După studiile primare şi liceeale, Beligan a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucureşti, dar a folosit bursa oferită de facultate pentru a-şi plăti taxele la Conservator, pe care l-a părăsit pentru teatru, unde a devenit studentul Luciei Sturdza Bulandra.
Debutul pe scenele teatrului l-a avut în anul 1938. De atunci şi până în prezent a jucat neîntrerupt. A făcut teatru, film, telefiziune, regie, a scris şi a cântat.
Şi nu putem spune că a iubit doar actoria. Radu Beligan a fost căsătorit de trei ori. Prima căsnicie a fost cu actriţa Nineta Gusti, iar apoi cu traducătoarea Dana Crivăţ cu care a avut şi o fiică. Cu cea de-a treia sa soţie, Marica Beligan a avut trei copii.
În 2011 maestrul Radu Beligan a primit o stea pentru întreaga sa carieră, pe Bulevardul Celebrităţilor din Bucureşti. În curând ar putea intra în cartea recordurilor pentru cel mai longeviv actor.
Printre multele spectacole în care a jucat s-a numărat şi „Rinocerii” a lui Eugen Ionesco. În 1965 spectacolul s-a jucat la Paris, în prezenţa autorului, care spre uluirea tuturor a declarat că aceea a fost cea mai bună reprezentaţie.
În paralel cu rolurile sale, Radu Beligan a înfiinţat Teatru de Comedie pe care l-a condus 8 ani. Din 1969 până în 1989 a fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti.
A jucat de la Rică Venturiano la Sallieri, a fost Agamiţă Dandanache şi Actorul din ,,Azilul de Noapte”. A fost Richard al III-lea şi unul dintre Bădăranii lui Goldoni.
După peste 100 de roluri din Caragiale, Delavrancea, Shakespeare, Cehov, Camus sau Gogol, criticii de teatru şi film au concluzionat că: „Haina nici unui personaj nu este prea mare sau prea strâmtă pentru el”.