Radu Carp: PNL sesizează CCR pentru felul în care a fost votată Irina Radu la TVR

Secretarul executiv al PNL, Radu Carp, a anunţat că liberalii depun o sesizare la Curtea Constituţională în câteva zile, pentru că nu au fost respectate procedurile parlamentare în cazul votului pentru Irina Radu la conducerea TVR.
Filip Stan
10 mai 2016, 12:33
Radu Carp: PNL sesizează CCR pentru felul în care a fost votată Irina Radu la TVR

„Probabil că acestea (sesizările privind votul din comisiile de cultură şi din plenul reunit-n.r) vor fi judecate cu celeritate pentru a detensiona situaţia şi aşa tensionată din cadrul televiziunii publice. Noi considerăm că vom avea câştig de cauză pentru că şi în 2012 s-a depus o plângere la CCR pe exact acelaşi motiv, încălcarea procedurilor parlamentare în privinţa numirii la acea dată a Consiliului de Administraţie, nu doar a preşedintelui-director general”, a declarat Carp, la Parlament.

Carp a mai spus că sesizarea la CCR va fi depusă în câteva zile şi şi-a exprimat speranţa că decizia în acest caz se va da mai repede decât în 2012, când i-a luat Curţii trei luni să se pronunţe, din cauza vacanţei de vară.

„Dacă în adresa respectivă s-ar fi spus „vă înaintăm doi candidaţi”, atunci sigur că n-ar fi fost niciun fel de problemă în a-i examina pe amândoi, dar cum poţi să votezi un candidat care nici măcar nu a fost propus, nu a întrunit condiţiile de fond şi de formă pentru a fi propus. Aici constă încălcarea legii, nu în audierea doamnei Ghiurco. (…) Problema este de ce a fost trimisă de către Comisiile reunite o a doua propunere care nu a fost înaintată Parlamentului”, a mai spus el, citat de Mediafax.

„Grupul parlamentar al PNL a refuzat să participe la ceea ce s-a întâmplat pe plen şi, în ciuda încălcării evidente a Legii 41, s-a trecut la votarea doamnei Irina Radu”, a explicat Radu Carp.

Citeşte şi:  Parlamentarii au votat alegerea preşedintelui TVR. Irina Radu este noul şef al Televiziunii Publice

Carp a explicat că Legea 41 spune că se examinează de Comisii candidatul stabilit cu prioritate de membrii CA, iar în adresa trimsă Comisiilor este specificat că Monica Ghiurco a avut şapte voturi, iar Irina Radu doar cinci.

„Grupul parlamentar al PNL a anunţat încă de prima dată când s-a comis acel abuz privind votul pe plen, în privinţa primei nominalizări a doamnei Ghiurco, a anunţat că va trimite o sesizare la Curtea Constituţională, aceasta a fost deja trimisă, aşteptăm răspunsul Curţii. (…) Dacă cele două contestaţii sau una dintre ele va avea câştig de cauză la CCR, este o mare problemă legată de actele care vor fi întocmite de conducerea numită ilegal astăzi de plenul Parlamentului”, a spus Carp.

Parlamentul a ales-o marţi pe Irina Radu în funcţia de preşedinte-director general al TRV cu 304 voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”.

La vot au participat 230 de deputaţi şi 82 de senatori. Liberalii nu au participat la vot.

Luni, Irina Radu a fost audiată, la propunerea PSD, de comisiile de cultură ale celor două Camere şi a fost votată pentru şefia TVR. Propunerea Consiliului de Administraţie al TVR, Monica Ghiurco, a fost respinsă de comisii.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Oraşul din România unde se construiește o clădire de sute de milioane de euro. Va fi a doua, ca suprafaţă în toată țară, după Casa Poporului
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Un nou atac al urșilor în comuna Rucăr, județul Argeș: un cioban grav rănit
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'