„PDL protestează cu toată fermitatea faţă de declaraţiile grave, ireponsabile şi profund dăunătoare României făcute de domnul Crin Antonescu prin care acesta îşi declară admiraţia faţă de premierul Viktor Orban şi şi-l asumă ca un model pentru felul în care premierul ungar ştie să stea în picioare, să primească o ofensivă critică din partea Comisiei Europene. Trebuie spus clar că declaraţiile domnului Crin Antonescu vin exact a doua zi după ce CE şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de modificările Constituţiei pe care coaliţia condusă de Viktor Orban urmează să le producă asupra Constituţiei maghiare, a cincea modificare a Constituţiei pe parcursul unui an”, a declarat vicepreşedintele PDL.
El a precizat că atât preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cât şi comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, precum şi liderul ALDE, Guy Verhofstadt, au criticat modificările propuse de premierul Ungariei.
Vicepreşedintele PDL a susţinut că afirmaţiile lui Antonescu nu ar face decât să amintească de „ofensiva produsă în vara lui 2012 împotriva statului de drept”, lucru care ar fi cu atât mai grav cu cât liderul PNL conduce comisia pentru revizuirea Constituţiei din România.
Radu F. Alexandru a enumerat o serie dintre prevederile propuse pentru modificarea Constituţiei în Ungaria, între care anularea atribuţiilor şi libertăţii Curţii Constituţionale de a se pronunţa asupra legilor pe fond, iar deciziile CC luate înainte de aprobarea noii Constituţii sunt lovite de nulitate.
„Familia reprezintă pe noua formulă a Constituţiei de la Budapesta o entitate formată din căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Educaţia – un amendament care ne aminteşte de măsurile impuse de Nicolae Ceauşescu – studenţii care ocupă locuri finanţate de stat sau studenţii care beneficiază de burse la încheierea studiilor sunt obligaţi să rămână în Ungaria sau, în situaţia în care vor să părăsească ţara, să restituie toate cheltuielile pe procesul de învăţământ”, a mai afirmat vicepreşedintele PDL.
De asemenea, el a arătat că s-ar urmări limitarea campaniilor electorale, respectiv eliminarea posibilităţii ca în televiziunile private să existe promovare electorală.
„Acesta este modelul de Constituţie pe care Crin Antonescu şi-l doreşte, acesta este personajul pe care şi-l ia ca model. Este un semnal de o gravitate maximă, este un semnal care pune încă o dată sub semnul întrebării care este opţiunea, care este atitudinea României faţă de normele inconfundabile ale statului de drept. (…) PDL îi cere premierului Victor Ponta să se pronunţe de urgenţă şi în modul cel mai clar legat de declaraţiile domnului Crin Antonescu şi să spună în mod explicit care este opţiunea principalului partid din coaliţia de guvernământ, PSD-ul”, a mai declarat Radu F. Alexandru.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi seară, la Digi 24, că apreciază la premierul Ungariei Viktor Orban modul în care ştie să primească criticile oficialilor europeni şi să fie contraofensiv, dovedindu-se mai puţin „timid” decât alţii. Antonescu a menţionat, în acelaşi timp, că nu este de acord cu derapajele din Ungaria în raport cu modificarea Constituţiei.