„Anul trecut a fost un interes ridicat pentru credite de la CEC Bank. Erau 30-40 de solicitări de credite similare sau chiar mai mari pentru cumpărarea de terenuri agricole, dar despre care nu pot să dau detalii. Vreau însă să-i asigur pe toţi cei care doresc să ia credite, că o pot face, indiferent care este valoare creditului, dacă nu se depăşesc standardele de prudenţialitate impuse de BNR”, a spus Gheţea.
În ceea ce priveşte finanţarea unor investiţii cu fonduri europene, preşedintele CEC Bank a subliniat că banca a înfiinţat, în urmă cu trei ani, un birou pentru fonduri europene şi IMM-uri, unde se oferă consultanţă pentru accesarea de fonduri europene indiferent de domeniu.
„Agricultura este prioritară pentru noi şi cred că ştim mai mult decât în domeniul confecţiilor sau construcţiilor de autostrăzi. Dacă CEC ar fi rămas o instituţie de nişă, de luare de depozite de la populaţie şi plasare de credite pentru populaţie, cum era în 2007, probabil acum nu mai exista ca instituţie de credite întrucât criza a demonstrat că a fi o bancă de nişă este o mare problemă. Trebuie să fim o bancă comercială universală, iar nişa noastră să fie agricultura, IMM-urile şi administraţia publică locală pe eşalonul fondurilor europene”, a adăugat Gheţea.
Şeful CEC Bank a mai afirmat că, de curând, legislaţia românească a oferit posibilitatea ca şi băncile care nu sunt fiice ale unui grup financiar bancar internaţional să poată să vândă creditele neperformante către o societate, ceea ce va aduce o scădere a nivelului de credite neperformante în sistemul bancar românesc.
„Vorbim de un nivel al creditelor neperformante foarte ridicat în sistemul bancar românesc, în condiţiile în care legislaţia din România a dat de curând posibilitatea ca şi băncile care nu sunt fiice ale unui grup financiar bancar internaţional să poată să vândă creditele neperformante către o societate. Dacă la CEC Bank luăm în considerare actualele cifre, creditele neperformante sunt cu două procente mai mari decât pe media sistemului. Dacă introducem însă vânzările de circa 11 miliarde de lei, credite vândute de alte bănci în grupurile lor, media este mai mare cu două procente decât la CEC Bank. Există loc de curăţare a sistemului bancar şi vom observa astfel că într-o perioadă scurtă media va mai scădea. Ultimul element care va contribui la reducerea nivelului creditelor neperformante este şi soluţia eliminării din bilanţurile băncilor a acelor credite care sunt provizionate”, a adăugat Gheţea.