Radu Mazăre a declarat, la ieşirea de la DNA, unde a stat mai puţin de 20 de minte, că i s-a adus la cunoştinţă faptul că s-a extins urmărirea penală în ceea ce îl privește într-un dosar legat de retrocedări, fiind acuzat de abuz în serviciu.
„M-au chemat să mă anunțe că s-a extins urmărirea penală, fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că patru funcționari publici care au fost trimiși în judecată în dosarul mare din 2008 (n.r. — dosarul retrocedărilor trimis în judecată în 2008) nu i-am suspendat din funcție. (…) Nu știu, acum mi-au adus la cunoștință că de ce nu i-am suspendat din funcție, că și-au luat leafa în mod ilegal, că ar fi trebuit să fie suspendați din funcție. (…) Dintre acei funcționari unul s-a pensionat — Marica, unul a plecat la un moment dat și, nu știu, mi se pare că numai unul mai lucrează în continuare. În 2008 dosarul a fost trimis în instanță și eu am fost acuzat că de ce din momentul în care dosarul a fost trimis în instanță nu i-am suspendat pe respectivii din funcție„, a spus edilul Constanței.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus extinderea urmăririi penale față de Radu Mazăre. cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
„În ordonanța de extindere a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 24 octombrie 2008, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a membrilor unei comisii de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primăriei Constanța, din care făceau parte: Mazăre Radu Ștefan – primarul municipiului Constanța, Constantinescu Nicușor Daniel – fost consilier municipal, Racu Constantin – fost director al Direcției Administrație Publică, – Dospinescu Daniela Ramona – directorul Direcției Patrimoniu, Marica Ion – directorul Direcției Tehnic Investiții, Miron Dan – fost consilier municipal și consilierii juridici Tălpău Cristian, Chircă Nora Alina și (fost) Ghițulescu Bogdan, în sarcina acestora reținându-se infracțiunile de:
– abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– fals intelectual, în formă continuată,
– asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
De la acea dată și până în prezent, suspectul Mazăre Radu Ștefan, deși avea obligația legală, conform art.86 alin.2 din Legea nr.188/1999, nu a dispus suspendarea următorilor: Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion și Chircă Nora Alina, din funcțiile publice pe care le dețineau în cadrul Primăriei Constanța, faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum și obținerea unor foloase necuvenite pentru acestea„, se precizează în comunicat.
Citeşte şi: RADU MAZĂRE: M-am spălat pe cap, m-am dat cu deodorant. S-ar putea să NU MĂ ÎNTORC acasă
La intrarea în sediul DNA, Radu Mazăre spunea că a fost chemat într-o cauză care vizează un teren din stațiunea Mamaia.
”Este vorba de terenul de sub celebra clădire Castel din stațiunea Mamaia, clădire care a fost privatizată, după care terenul a fost cumpărat de la Primăria municipiului Constanța în anul 2004, prin hotărâre de Consiliu Local, cu evaluatori și așa mai departe. În dosarul ăla am fost chemat, acum nu știu de ce mă acuză’‘, le-a spus Mazăre jurnaliștilor.
„Astăzi merg la DNA Constanţa într-un dosar în care sunt vreo două-trei acuzaţii, una dintre ele fiind pentru un teren vândut în staţiunea Mamaia, în anul 2004, terenul de sub celebra clădire castel. Castelul a fost privatizat şi terenul a fost ulterior cumpărat de la Consiliul Local, prin votul Consiliului Local şi cu evaluare. Eu sunt suspect în dosarul ăsta de la DNA Constanţa de mai multă vreme, pentru fel de fel de bazaconii din astea. Acum nu ştiu ce vrea (DNA -n.r.) să-mi aducă la cunoştinţă. Mi-am luat avocat, mă prezit la ora 13.00 şi asta e, asta este viaţa mea de zece ani”, a mai declarat Mazăre, înainte de a merge la DNA Constanţa.
Întrebat dacă se aşteaptă să fie reţinut, el a spus că nu crede, dar că, oricum, şi-a luat o geacă groasă.
„Cred că judecătorii sunt singurii care te salvează şi-ţi fac dreptate. Şi mă bucur din suflet pentru prietenul meu Marian Oprişan”, a adăugat Mazăre, care la ora transmiterii acestei ştiri a ajuns la DNA Constanţa.
Înainte de veni la DNA, Radu Mazăre a fost la Primăria Constanţa unde a fost aşteptat de un grup de susţinători.
Edilul spunea că, la percheziţiile de joi , procurorii au ridicat contracte din anul 1994 „doar, doar de-or găsi ceva”.
„Ieri au luat contracte de la firma Conpres din 1994, doar, doar de-or găsi ceva. O parte din actele acelea fuseseră predate. Toate au fost controlate şi răscontrolate! E de peste 20 de ani. Eu nu aveam treabă. Este vorba despre un teren de la Castelu din Mamaia. Cineva i-a vândut terenul de dedesupt”, a precizat Mazăre.
De asemenea, Radu Mazăre le-a transmis susţinătorilor că dacă „abuzul e prea mare” să procedeze cum doresc.
„Ştiam de ieri că trebuie să mă prezint la ora 1 aici, dacă nu mă iau cu mascaţii. Dacă vedeţi că abuzul e prea mare, faceţi ce vreţi voi!”, a adăugat primarul Constanţei.
CITEŞTE ŞI Percheziţii DNA la Primăria Constanţa, Radu Mazăre se plimbă cu caiacul pe Lacul Siutghiol
Procurorii DNA au efectuat, joi, 13 percheziţii în Bucureşti, Constanţa şi Cluj, la sediile unor firme, precum şi la Primăria Constanţa şi SC Soti Cable Neptun, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2008-2014.
În timp ce procurorii percheziţionau biroului din primărie, Radu Mazăre a ieşit la o plimbare cu caiacul pe Lacul Siutghiol.