Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost eliberat sub control judiciar. Atât el, cât şi omul de afaceri Avraham Morgenstern vor fi cercetaţi în stare de libertate, sub control judiciar, însă au primit interdicţia de a părăsi ţara.
„Domnul Mazăre a fost extrem de calm şi clar în legătură cu întrebările ce i-au fost puse. Domnul primar chiar a precizat că poate să lămurească aceste lucruri. A fost o serie de lucruri tehnice. Sunt convins că el a convins instanţa de judecată şi faţă de care nu a avut niciun fel de rezerve în a explica şi a lămuri. S-a apărat spunând că tot ceea ce a făcut, a făcut numai în conformitate cu legea„, declara Ioan Cazacu, avocatul lui Radu Mazăre, cu puţin timp înainte de aflarea deciziei judecătorilor ICCJ.
Radu Mazăre şi-a petrecut noaptea în arestul Poliţiei Capitalei, după ce a fost reţinut marţi seară de DNA sub acuzaţia de luare de mită.
„Am construit cel mai ieftin cartier pentru săraci şi uite unde am ajuns. Ruşine Băsescu”, a spus Mazăre, care a fost urcat în de mascaţi în dubă şi dus în arestul Poliţiei Capitalei.
Edilul Constanţei a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţiei pentru luare de mită – 175.000 de euro. Alături de el a fost reţinut şi Avraham Morgenstern, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, urmând a fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 29 de zile.
Potrivit unor surse judiciare citate de România TV, Elan Schwartzenberg ar fi intermediat mita de 175.000 de euro primită de Radu Mazăre de la un afacerist israelian.
Elan Schwartzenberg şi Radu Mazăre sunt buni prieteni, iar primul ar fi trecut prin conturile sale banii primiţi ca mită de primarul Constanţei, trecându-i prin mai multe offshore-uri din străinătate pentru a le pierde urma.
În acelaşi dosar, DNA solicita şi arestarea preventivă a omului de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat de dare de mită.
„La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social ‘Henri Coandă’, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susţine DNA într-un comunicat.
Citeşte şi ELAN SCHWARZENBERG, intermediar în dosarul în care Radu Mazăre este acuzat de luare de mită