În cursul unei întrevederi organizată luni după amiază la Prefectura Constanţa între Radu Mazăre şi liderii FNSP, primarul a reiterat că prin deţinerea unui pachet de 33% din acţiunile CNAPMC, administraţia publică se va putea implica în dezvoltarea portului, rentabilizarea şi eficientizarea activităţii, potrivit Agerpres.
„Eu înţeleg că angajaţii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă dacă statul nu va mai fi majoritar în Portul Constanţa, dar acest lucru nu se va întâmpla. Interesul nostru este acelaşi cu al angajaţilor, respectiv ca portul să meargă bine şi să se dezvolte în continuare. Municipalitatea are un interes mai mare decât un ministru al Transporturilor, ca portul să funcţioneze bine şi investiţiile importante care se fac aici nu vor fi afectate de structura acţionariatului„, a spus Radu Mazăre.
Primarul a mai declarat că este un om de stânga, iar profitul ce va fi obţinut din cota de acţiuni de la CNAPMC va fi folosit pentru susţinerea programelor sociale ale Consiliului Local, compensarea tarifului gigacaloriei şi extinderea bazei de acordare a compensărilor.
La rândul său, preşedintele FNSP, Mircea Burlacu, a spus că primarul Mazăre a avut un discurs frumos, dar politic. „Insistăm şi nu vom ceda ca statul român să rămână acţionar majoritar la Portul Constanţa. Punctul nostru de vedere nu datează de ieri, are fundament juridic. Am protestat şi atunci când ministrul Ludovic Orban a cedat gratuit către primărie pachetul de 20% din acţiuni. Insistăm şi nu acceptăm ca statul să nu fie acţionar majoritar. Statul să aibă 50%, restul faceţi ce vreţi cu ele„, a afirmat Mircea Burlacu.
La finalul întrevederii, Radu Mazăre i-a acuzat public pe liderii sindicali că se opun acestui transfer de acţiuni la solicitarea patronilor unor mari companii ce operează în Portul Constanţa, aceştia temându-se că vor fi obligaţi să plătească tarife sau chirii mai mari pentru infrastructura portuară pe care o utilizează. „Sunteţi plătiţi de Idu (Corneliu Idu, unul dintre cei mai importanţi operatori şi transportatori portuari din port n.a.) şi Comănescu (Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere)„, le-a spus Mazăre sindicaliştilor.
Primarul a mai anunţat că nu este exclusă organizarea unui referendum local pe tema transferului unui pachet de acţiuni din Portul Constanţa la administraţia publică locală.
Guvernul, la cererea autorităţilor locale, a solicitat Comisiei Europene, avizul pentru modificarea structurii acţionariatului la CNAPMC astfel: 33% Consiliul Local Municipal Constanţa, 33 % Ministerul Transporturilor, 20% Fondul Proprietatea, iar 14% din acţiuni să fie listate pe Bursă.
Ministerul Transporturilor este în prezent acţionar majoritar la CNAPMC, cu 60 % din acţiuni, Fondul Proprietatea deţine 20%, iar alte 20% sunt în portofoliul Consiliului Local Municipal Constanţa.