„Vreau să o felicit din tot sufletul pe Gabriela Vrânceanu Firea. A dat dovadă de un curaj, le-a dat lecţii multor mormoloci din politica românească”, a declarat Mazăre la intrarea în sediul DNA.
Primarul Constanţei a venit la audieri cu o dubă, ironizând astfel acţiunea procurorilor care l-au ridicat săptămâna trecută cu mascaţii şi l-au adus cu duba la DNA.
Întrebat cum comentează sesizarea DNA adresată Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la declaraţiile sale la adresa procurorilor, Mazăre a spus: „Eu ştiu că astea sunt armele lui Băsescu, respectiv DNA şi serviciile care ne ascultă şi ştiu ce vrea, vrea să nu mai scoatem niciun cuvânt în ţara românească. Şi Ceauşescu vroia la fel”.
La ieşirea de la DNA, primarul Constanţei a explicat că i-a fost adus la cunoştinţă că procurorii au extins ancheta şi pentru fals în declaraţii.
Radu Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern sunt acuzaţi de procurorii DNA de fapte de corupţie.
„La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social ‘Henri Coandă’, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susţinea DNA într-un comunicat.
DNA preciza că banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Radu Mazăre”, susţin procurorii.