Radu Mazăre a ajuns la sediul Primăriei Constanţa în jurul orei 10.15, el declarând, la intrarea în instituţiei, că nu ştie care este motivul percheziţiilor şi ce anume caută procurorii.
„La primărie a venit mai întâi viceprimarul. Între timp, m-am spălat pe cap, m-am dat cu deodorant care îmi aduce mie aminte de Brazilia, m-am îmbrăcat mai gros. S-ar putea să mă întorc, s-ar putea să nu mă întorc acasă. Asta e viaţa, m-am pregatit pentru orice (…) Trăim ca pe vremea Siguranței sau a Securității, când te umfla, sau a Gestapoului. (…) Dacă ma saltă, bine, dacă nu mă saltă, mă duc să mă dau cu caiacul, că este o zi frumoasă. Asta e. Sunt obişnuit. Nu știu câți domni sunt, caută contracte. Știu că sunt și la TV Neptun, unde caută contracte, documente de plată, facturi, mai mult de atât nu știu ce să vă spun. (…)
Nu ştiu ce caută la aceste contracte de publicitate, pentru că ele au mai fost verificate şi în trecut. În egătură cu perchezițiile de la Cluj, nu știu despre ce firmă este vorba. Nu mai sunt acționar de 12 ani la Telegraf, la televiziune, la firma de pază. Contractele cu aceste firme sunt cerute, care ar urma să fie acuzațiile nu știu, au mai fost verificate în nenumărate rânduri. (…) M-am obișnuit să trăiesc în România, m-am obișnuit să mă culc seara și a doua zi….Oricum, când m-a trezit filipineza (menajera -n.r.), zic «e DNA, sigur, pe undeva”, a spus Radu Mazăre.
Procurorii DNA fac, joi, 13 percheziţii în Bucureşti, Constanţa şi Cluj, la sediile unor firme, precum şi al unei instituţii publice. Potrivit unor surse judiciare citate de România TV, percheziţii au loc şi la Primăria Constanţa şi SC Soti Cable Neptun, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2008-2014. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, ar fi suspectat că nu a respectat regimul juridic al conflictelor de interese prin atribuirea unor contracte de prestări servicii.
Perchezițiile DNA de la Primăria Constanța sunt efectuate într-un dosar deschis în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate, care a constatat că primarul Radu Mazăre nu a respectat regimul juridic al conflictelor de interese, atribuind contracte publice unor firme controlate de omul de afaceri Sorin Strutinsky, deși era asociat cu acesta la alte opt societăți comerciale, potrivit unor surse judiciare.
Investigația ANI, care a vizat ultimele două mandate de primar ale lui Mazăre, a fost declanșată în anul 2010, având la bază un articol de presă în care se vorbea despre un contract de un milion de euro atribuit unei firme a lui Strutinsky, conform acelorași surse.
În urma verificărilor, s-a constatat că Radu Mazăre a semnat, în perioada 2008-2013, mai multe contracte de prestări servicii cu SC Conpress Holding SRL, unde Sorin Strutinsky era asociat. O altă firmă controlată de omul de afaceri, Soti Cable Neptun SRL, a beneficiat, în 2013, de un contract de finanțare nerambursabilă din partea Primăriei Constanța.
Potrivit surselor, verificările efectuate ulterior în acest caz au indicat faptul că Radu Mazăre și Sorin Strutinsky aveau interese economice comune, ei fiind asociați ca persoane fizice sau prin intermediul unor firme la opt societăți comerciale, din imobiliare, turism sau comerț. În plus, primarul și omul de afaceri erau co-proprietarii a două terenuri din București.
Procurorii DNA l-au reținut, în urmă cu o zi, pe omul de afaceri Sorin Strutinsky, acuzat de patru infracțiuni de trafic de influență și instigare la mai multe fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.