Radu Mazăre: Pe trasee RATC vor intra operatori de maxi-taxi până la încheierea grevei

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a anunţat, luni, că, până la încheierea grevei şoferilor Regiei Autonome de Transport în Comun, operatorii privaţi de maxi-taxi vor intra pe trasee ale RATC pentru preluarea călătorilor şi vor suplimenta şi numărul de maşini pe traseele de maxi-taxi.
Iulian Tudor
16 sept. 2013, 14:37
Radu Mazăre: Pe trasee RATC vor intra operatori de maxi-taxi până la încheierea grevei

Consilierii locali s-au întrunit, luni, într-o şedinţă extraordinară, pentru a lua măsuri provizorii pentru asigurarea transportului public local de persoane în municipiul Constanţa, fiind de acord cu eliberarea de avize de traseu altor operatori autorizaţi pe traseele RATC până la soluţionarea conflictului colectiv de muncă, potrivit Mediafax.

Radu Mazăre a mai spus că până la încetarea grevei transportul public de călători va fi asigurat de către operatorii privaţi de maxi-taxi, care nu au voie să perceapă un tarif mai mare de 1,5 lei/călătorie, atât cât este costul unei călătorii cu autobuzele RATC.

De asemenea, conducerea Regiei a solicitat instanţei declararea acestei greve ca ilegale, a mai precizat edilul.

„Până când se va pronunţa Tribunalul asupra acestei greve total ilegale, operatorii de maxi-taxi, i-am adunat, am vorbit cu ei, vor suplimenta numărul de maşini pe traseele pe care funcţionează acum. În plus, pe cinci trasee, cele mai aglomerate ale RATC-ului le-am eliberat acum avize de traseu, vor intra suplimentar firmele private ca să preia călătorii. Astfel, pe linia 102 vor fi 14 maşini, pe linia 5 – zece maşini, pe linia 42 – şapte maşini, pe linia 42 – şapte maşini şi pe linia 40 – şase maşini. Dacă aceste maşini nu se vor dovedi a fi suficiente, este exact numărul de maşini pe care îl avea şi RATC pe aceste linii, atunci suplimentăm, că mai avem de unde”, a declarat Mazăre, la finalul şedinţei Consiliului Local.

El spune că vor fi afectaţi de această măsură cei care au abonamente pe liniile RATC deoarece nu le pot folosi la maxi-taxi. „E adevărat că va fi un disconfort pentru cei care au abonamente. Persoanele în vârstă şi cei cu venituri de sub 900 de lei, îmi pare rău, dar vor pierde aceste zile, practic vor trebui să circule cu bilet la operatorii privaţi, eu sper că discutăm de una, două, trei zile maximum, iar cei care şi-au plătit abonamentele le vor fi reportate aceste trei zile în abonamentele ulterioare. Când îşi va cumpăra luna viitoare va avea cu trei zile mai mult”, a menţionat primarul Radu Mazăre.

El a declarat că nu acceptă un şantaj din partea angajaţilor RATC şi că greva lor nu este legală. „De data asta s-a umplut capacul sau altfel spus şi-au dat foc la butelie pentru că nu accept eu ca primar şi ca reprezentant al constănţenilor, un şantaj. Ce s-a întâmplat astăzi a fost un şantaj, când oamenii mergeau la şcoală, domnii ne-au şantajat să le creştem lor salariile la 20 de milioane, că atâta voiau. În primul rând pe lege, Legea bugetului, nu este voie să le creştem salariile că sunt o societate cu pierderi. În al doilea rând, în contractul colectiv de muncă semnat de ei nu trebuie să se modifice salariul. În al treilea rând, legea, dacă ai contract colectiv de muncă, nu îţi dă voie să faci grevă. În al patrulea rând, chiar dacă nu aveau contract colectiv de muncă şi trebuiau să facă grevă sunt nişte proceduri şi nişte paşi de urmat. În al cincilea rând, dacă ar fi urmat aceşti paşi trebuiau să asigure o treime din transport, nu au făcut absolut nimic”, a explicat Mazăre.

El a spus că cei de la RATC au mai făcut o altă grevă şi în luna mai a acestui an, iar atunci primarul le-a explicat cum stă situaţia şi ce trebuie făcut pentru ca lucrurile să se îmbunătăţească.

„Au mai făcut o grevă, de asemenea ilegală, în luna mai. I-am adunat, am discutat, le-am explicat cum stau lucrurile, că trebuie să însănătoşim, am scăzut preţul, să creştem, să facem… numai că domnii de acolo vor să îmi forţeze mâna. Oamenii trebuie să înţeleagă un lucru, au autobuzele gratis, adică plătite de Primărie, mai au şi cinci milioane de euro pe an, o căruţă de bani, subvenţie şi cu toate astea nu sunt în stare să se descurce, să ţină societatea pe o linie de plutire, să încaseze bilete, să îşi plătească motorina, să îşi plătească salarii, în timp ce privaţii circulă chiar cu preţuri mai mici şi îşi plătesc şi maşinile, plătesc şi motorina, iau şi salarii, scot şi profit şi nu au nicio subvenţie”, a mai spus edilul.

El a precizat că pierderile rezultate în urma acestei acţiuni de protest vor fi recuperate de la cei care au făcut grevă. Mazăre a menţionat că încasările RATC depăşesc 60.000 de lei în fiecare zi, doar din vânzarea de bilete şi abonamente.

Primarul a spus că nu a avut o întâlnire cu greviştii pentru că i-a invitat la Primărie să discute, dar aceştia au refuzat şi l-au chemat pe Mazăre la sediul RATC.

Radu Mazăre ia în calcul şi alte măsuri după terminarea grevei şi se gândeşte chiar la scoaterea la licitaţie a traseelor RATC, care ar putea fi preluate de operatori privaţi. „Ne vom gândi la modalitatea de rezolvare pe linia privatizării nu a RATC-ului, ci a licitaţiei, aşa cum spune legea, a traseelor, poate inclusiv dându-le şi nişte autobuze pe liniile respective cu preţul la bilet în niciun caz mai mare decât îl avem acum şi în continuare cu abonamente suvenţionate de la Primărie, astfel încât cetăţeanul nu va mai avea de suferit”, a menţionat Mazăre.

Angajaţii RATC care urmau să intre pe traseu în cursul zilei de luni au refuzat acest lucru, intrând în grevă şi solicitând creşteri salariale.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Lacurile celebre din România unde scăldatul este interzis. Mulți turiști nu știu asta
Capital.ro
Ungurii au luat fața României. Ungaria e deja la ani lumină: Știu că voi deranja multe persoane
Playtech.ro
Cine sunt românii care vor avea pensia mărită cu 700 de lei. Ce se întâmplă până pe 15 august
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru românii care au un împrumut la bancă
Adevarul
E Budapesta peste București? Un vlogger celebru dă verdictul. „Sunt șocat de ceea ce văd, priviți câtă nesimțire aici” VIDEO
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Regulile drastice stabilite de Prințesa Kate. William s-a executat pe loc
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Destin tragic pentru un adolescent din Galați. Băiatul în vârstă de 16 ani și-a găsit sfârșitul în apele Siretului, după ce a plecat la scăldat cu prietenii
Capital.ro
Decizie pentru cei cu mașini pe motorină. Vor fi taxați mai puțin de azi, 30 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Provocările Forțelor Aeriene Ucrainene în Operarea Avioanelor F-16: Lipsă de Piloți Pregătiți și Infrastructură Vulnerabilă
MediaFlux
SE DAU 15.000 de lei de FAMILIE! PRIMUL VENIT, PRIMUL SERVIT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume la postarea lui Iohannis despre reușita lui Popovici!