‘Mâine (marţi – n.red.) am termen şi mă şi duc acolo. (…) Staţi liniştiţi, nu se prescrie, ne judecăm. (…) Nu am vorbit cu avocaţii, dar eu fiind în primă instanţă, la Curtea de Apel, sunt convins că noul cod penal mă lasă să am un apel la instanţa superioară. Probabil că dacă eram la Tribunal aş mai fi putut apela numai la Curtea de Apel. Nu poate să judece o singură instanţă fără să existe un supervizaj al instanţei celei de a doua. S-ar putea să am complet mai mare sau instanţă supremă ş.a.m.d. (…) Nu bagă nimeni în puşcărie fără să fie un apel. E principiu de drept’, a declarat Mazăre, luni seara, la finalul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal Constanţa.
Mazăre a spus că trebuie făcute expertize la terenurile retrocedate care fac obiectul dosarului penal.
‘Deocamdată, avem de făcut expertize la o sută de terenuri. (…) Nu trebuie să judece judecătorul pe baza unor expertize? Eu când am retrocedat am avut expertiză făcută de evaluator. Nu-i normal ca să existe şi o expertiză făcută de expert? (…) Eu am prezentat expertiza făcută la primărie de evaluator, dar a contestat-o angajatul DNA-ului şi judecătorul are nevoie de un expert neutru care să spună cine are dreptate, evaluatorul primăriei sau angajatul DNA. Nu-i normal să facă aceste expertize? Poţi să bagi un om în puşcărie, când tu faci expertiză şi într-un divorţ? Cum să mă acuzi pe mine şi să mă bagi în puşcărie fără expertiză?’, a afirmat primarul Constanţei.
Potrivit DNA, prin faptele săvârşite de inculpaţi s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.
DNA a dispus trimiterea în judecată a mai multor membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţei: primarul Radu Mazăre, fostul consilier municipal Nicuşor Constantinescu, directorul Direcţiei Administraţie Publică, Constantin Racu, directorul Direcţiei Patrimoniu, Daniela Ramona Dospinescu, directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Ion Marica, fostul consilier municipal Dan Miron şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu.
Procurorii îi acuză pe cei nouă de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Celelalte persoane trimise în judecată de DNA în acest dosar sunt funcţionari din Primăria Constanţa, funcţionari în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, mandatari, notari publici, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite, cesionari cumpărători de drepturi succesorale (printre care şi Cristian Borcea), interpuşi cumpărători de terenuri şi un evaluator agreat de Primăria Constanţa, acuzaţi de procurori de săvârşirea de infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie sau de complicitate sau instigare la aceste infracţiuni.
VEZI SI: