Întrebat de ce este Sectorul 2 unul dintre cele mai murdare din București și nu se face curățenie stradală cum trebuie, Radu Mihaiu a spus că situația s-a îmbunătățit în ultima perioadă.
„Eu zic că situația s-a îmbunătățit în ultima vreme, semnificativ, dar sigur că mai e mult până departe. Mai avem de muncit în direcția asta. În 2022, am aprobat un caiet de sarcini pentru un nou operator de salubritate, un nou contract practic, care să prevadă mai multe frecvențe, care să prevadă toate străzile, pentru că actualul contract nu prevede toate străzile, practic să compenseze tot ceea ce contractul vechi din 1999 nu avea. După ce am aprobat acest caiet de sarcini, a venit Guvernul și a dat Ordonanța 133 care schimbă cu totul felul în care se fac licitațiile.
Ce a zis Guvernul? A zis înainte să selectați un operator de salubritate, trebuie neapărat să aveți un un operator de depozitare, ceea ce Bucureștiul nu avea. După ce aveți operatorul de depozitare, trebuie să aveți unul de sortare și de tratare, ceea ce București nu avea.
Abia apoi puteți să selectați un operator de salubritate. Ce a făcut Guvernul a fost să schimbe regulile în timpul licitației. Noi am spus ok, ne continuăm licitația așa cum am pornit-o și ne ajustăm la regulile Guvernului, să avem toate aceste lucruri. Operatorul de la Sectorul 1, Romprest, ne-a contestat licitația în instanță și a câștigat, spunând că licitația noastră nu respectă această Ordonanță 133, ceea ce a dus la anularea licitației. Trebuie să facem o nouă licitație”, a spus Radu Mihaiu pentru Hotnews.ro.
În ceea ce privește plângerile oamenilor, care spun că gunoiul aruncat ilegal pe trotuar stă acolo zile întregi, fără să fie ridicat de operatorul de salubritate, Radu Mihaiu a spus că nu e adevărat și că acest lucru se întâmplă foarte rar.
„Asta nu cred că este corect decât în cazuri extraordinar de limitate și specifice. Aproape de fiecare dată, pe pozele pe care le-am văzut, era gunoi la același stâlp, dar era gunoi diferit. De fiecare dată era gunoi proaspăt. Operatorul ridică zilnic, în unele locuri, de trei-patru ori pe zi deșeuri de la același stâlp, pentru că oamenii aruncă acolo. Problemă avem în a ști când se aruncă. Dacă am ști când se aruncă, măcar trimitem Poliția Locală și detectăm acea persoană”, a spus primarul Sectorului 2.
Radu Mihaiu a vorbit și despre cum crede el că ar putea fi rezolvată problema traficului din București.
„Aș putea spune că aș încuraja transportul în comun mai mult, iar o să ajungem într-o temă care este foarte divizivă, ca să spun așa. Din punctul meu de vedere, orașul începe să arate oraș atunci când putem să vedem și altceva decât mașini peste tot.
Într-o primă fază, aș zice că este important să eliberăm trotuarele și cred că se vede că pe trotuarele eliberate este mai curat, semnificativ mai curatși asta pentru că se poate spăla peste tot. Înainte, când erau mașini, nu puteam spăla, efectiv.
Deci, pe lângă faptul că putem merge ca pietoni pe trotuare, cum e și normal, putem și spăla. Și ăsta este un lucru normal. Ar trebui să putem spăla și pe carosabil. Nu cred că suntem foarte aproape de acest lucru. Putem, sigur, să zicem și să anunțăm triumfalist că se întâmplă lucrurile acestea”, a spus el.
Radu Mihaiu a montat stâlpișori de 9 milioane de lei și a eliberat peste 110 km de trotuar
„Nu mai țin minte exact numărul, dar am reținut suma, cred că am pus stâlpișori de 9 milioane de lei, am eliberat peste 110 km de trotuar. Realitatea este că, deși stâlpișiorii nu-mi plac, e un lucru care nu-mi place mai mult decât nu-mi plac stâlpișorii, mașinile pe trotuar.
Acolo unde nu sunt stâlpișori, de cele mai multe ori sunt mașini pe trotuar. Să știți că am făcut multe proiecte în care am reușit să refacem străzile în așa fel încât să nu fie nevoie de stâlpișori. Da, nu se poate, pur și simplu, altfel.
Mai ales pe străzile acelea Pop de Băsești, unde au fost pozele celebre, oamenii din zonă ne-au spus, bine ați făcut că ați pus stâlpișori. E nevoie de acest lucru pentru că nu mai aveam loc să intrăm și să ieșim cu mașina în curte. Nu mai puteam să circulăm pe trotuarele noastre.
Realitatea este că oamenii parchează pe trotuar de foarte multe ori, îngreunând chiar accesul celor care au parcare în curte. Adică, eu zic că dacă acceptăm că oamenii au dreptul să-și facă loc de parcare în curte, haideți să-i lăsăm să intre acolo. Și este una din problemele rezolvate”, a mai spus primarul.
„Dreptul la locuire este un drept fundamental, mult mai important decât dreptul la locul de parcare, din punctul meu de vedere, și atâta timp cât oamenii nu se așteaptă ca statul să le dea o locuință cu chirie redusă sau o locuință aproape gratis, și toți acești oameni își cumpără sau își închiriază locuință de pe piața liberă, ar fi normal să-și cumpere sau să-și închirieze locuri de parcare tot de pe piața liberă”.