„Șirul bâlbâielilor privitoare la Planul Național de Redresare și Reziliență continuă. Conform obiceiului miniștrilor din guvernul Cîțu se povestește mult, dar se realizează foarte puțin. Realitatea arată că suntem corigenți pe toamnă, 13 din cele 24 de state membre care au depus planurile au fost deja evaluate pozitiv, urmând să primească avansul conform calendarului agreat”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea.
„Președintele Iohannis ne spune că e foarte bine așa: „mai bine sacrificăm încă o lună de zile sau două, clarificăm tot și când este gata pornim și le punem în practică (proiectele)”. Premierul Cîțu nu este de acord și susține că vacanța celor de Bruxelles este cauza întârzierii. „Nu este nicio problemă!” strigă disperat dl. Cîțu încercând să se autoconvingă, deformând realitatea ca de obicei.
Ba da, este o mare problemă! Next Generation EU este cel mai ambițios plan de redresare după criza generată de pandemia Covid. Peste 750 de miliarde euro vor fi injectate în economiile statelor membre pentru o relansare rapidă a vieții economice. Într-o economie globală plină de constrângeri, cu resurse limitate în ceea ce privesc materiile prime, cu capacitate finită a companiilor de a produce bunuri și servicii și cu resursa umană calificată restrânsă, viteza de reacție devine vitală. Orice întârziere reduce șansa de a găsi companiile performate care să implementeze proiectele pe care le dorim pentru România”, a arătat senatorul PSD, conform Digi24.
”Imaginați-vă multitudinea de proiecte care vor trebui finalizate până la sfârșitul anului 2026 pe toată suprafața Uniunii Europene, o activitate extrem de intensă în toate domeniile prioritare finanțate prin Planurile naționale de redresare și reziliență ale fiecărui stat membru. Dacă Premierul Cîțu și-ar pune întrebarea simplă: cu cine vom realiza toate proiectele până în 2026?, ar fi mai puțin relaxat. Ar trebui să fie îngrijorat cu atât mai mult cu cât unul din constructorii de pe șantierul drumului expres Craiova – Pitești a cerut extinderea timpului de finalizare a șantierului cu un an, pentru că pierde resursă umană în fiecare zi. Constructorii pleacă la muncă în străinătate pentru salarii mai bune.
Ar trebui să devină extrem de îngrijorat dacă ar înțelege ce se întâmplă astăzi cu prețurile la materialele de construcții, care efectiv au explodat. Doar câteva exemple: prețul oțelului beton a crescut cu 57%, al bitumului s-a dublat, al pânzelor laminate cu 116%. Acest efect al scumpirilor va fi resimțit pentru toată sfera de activități și servicii care vor fi finanțate prin PNRR. Prețurile producției industriale au crescut cu 10,4%. Vom achiziționa din ce în ce mai scump pe măsură ce trece timpul, iar problema reală este că jumătate din sumă provine din împrumuturi care vor trebui plătite.
Incompetența lor de a transmite un plan coerent este cauza care va genera ratarea absorbirii banilor din PNRR. Semnalul dur a venit din nou de la Bruxelles, criticile și observațiile transmise, care privesc lipsa de reforme care să crească reziliența economiei românești, sunt ținute “la secret” de apostolii transparenței. Liniștea pe care încearcă guvernanții să o inducă îmi aduce aminte de celebrul slogan: „Dormi liniștit, FNI veghează pentru tine”. Și catastrofa a urmat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD.