Pe 20 ianuarie, un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Pilotul Adrian Iovan şi Aura Ion – o tânără, ofiţer-student – şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic.
La trei zile de la tragedia aviatică din Munţii Apuseni, Radu Stroe îşi dădea demisia din funcţia de ministru de Interne. Plecarea sa de la minister a survenit în urma unei declaraţii nefericite legate de accident: „Singurul reproş e că s-a întâmplat în mandatul meu această tragedie”.
Şeful PNL de la acea vreme, Crin Antonescu, îl apostrofa însă pe Stroe pentru afirmaţiile sale, spunând că acestea sunt „un exemplu de comunicare catastrofală, de natură să stârnească revoltă în condiţii de nemulţumire publică”.
Foştii miniştri Ramona Mănescu şi Radu Stroe au fost citaţi, marţi, la Parchetul ICCJ pentru a da declaraţii în dosarul privind accidentul aviatic din munţii Apuseni, dar audierea lor a fost amânată, întrucât aceştia nu s-au putut prezenta.
Citeşte şi Foştii miniştri Ramona Mănescu şi Radu Stroe vor fi audiaţi în dosarul accidentului din Apuseni
Cei doi foşti miniştri au anunţat procurorii că, din motive obiective, nu se pot prezenta marţi, astfel că audierea acestora a fost amânată pentru o dată ulterioară.
Şi şeful STS, Marcel Opriş, va fi chemat la Parchetul instanţei supreme pentru a da declaraţii în acelaşi dosar, au mai spus sursele citate, fără a precizat data la care acesta va fi audiat.
Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.