Radu Țincu a subliniat că un pacient bolnav de coronavirus care este intubat, ventilat, în stare gravă, cu o infecție virală, are toate riscurile de a se contamina și cu infecții nosocomiale, informează Gândul.ro.
Bogdan Stanoevici, fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni și candidat la Președinția României, a fost intubat anul trecut, în decembrie, în stare destul de gravă. Din păcate, o infecție nosocomială i-a pus și mai mult viața în pericol şi, în cele din urmă, actorul a murit în cursul zilei de marți.
“Depinde foarte mult și de patologia pentru care pacientul ajunge să fie intubat. Dacă discutăm de coronavirus, discutăm de o gravă pneumonie virală bilaterală care afectează pacientul. S-a discutat foarte mult despre infecțiile nosocomiale asociate. Este evident că intubarea și ventilarea unui pacient crește riscul de infecții nosocomiale pentru că funcția respiratorie fiziologică este afectată prin prezența unui tub la nivelul traheei și prin faptul că toată respirația este, dacă vreți, artificială. Acesta este un aspect.
Al doilea aspect, faptul că pacientul a ajuns să fie intubat, asta înseamnă și traduce o stare generală foarte gravă, care afectează capacitatea imunitară a pacientului. Dacă discutăm de asocierea cu coronavirusul, care este o boală infecțioasă virală, ea produce un dezechilibru imun. Sistemul imunitar luptă împotriva virusului și lasă loc, dă posibilitatea infectării cu alți germeni de altă categorie, cum ar fi bacteriile. Din acest punct de vedere, un pacient intubat, ventilat, în stare gravă, cu o infecție virală, are toate riscurile de a se contamina și cu infecții nosocomiale”, a declarat Radu Țincu, conform sursei citate.
Totodată, Radu Țincu a menționat că pacienții care necesită intubație și ventilație mecanică au o stare gravă de sănătate. Procedura este, totuși, una salvatoare de viață.
“Procedura intubării este o procedură salvatoare de viață. În momentul în care funcția respiratorie este atât de afectată încât nu mai poate asigura oxigenarea pacientului și s-au epuizat toate celelalte proceduri de oxigenare pe mască, de ventilație mecanică non-invazive, se recurge și la această procedură a intubației, pentru că, în absența ei, pacientul va deceda. Faptul că un pacient are nevoie de intubare și ventilare mecanică, asta înseamnă că funcția pulmonară este atât de afectată încât este necesară suplimentarea, supleerea funcției respiratorii. Din acest punct de vedere, un pacient care necesită intubație și ventilație mecanică are o stare gravă de sănătate”, a mai declarat Radu Țincu.