Radu Ţincu avertizează că noile tulpini aduc din nou cazuri grave în spital. „Din păcate acest fenomen s-a amplificat. Sigur, nu este catastrofal, dar față de anul trecut există o accelerare a celor care consideră că e mai bine să rămână acasă, să se trateze acasă și să nu vină în spital unde oxigenul și terapia intensivă i-ar putea omorî. Acest lucru s-a întâmplat pentru că în ultima perioadă au fost apariții în spațiul public ale unor cadre medicale care au contestat în primul rând măsurile sanitare, au contestat protocoalele de tratament și nu au oferit soluții.
În momentul în care avem o afecțiune respiratorie care se agravează asta înseamnă tulburări de respirație, lipsa aerului, oboseală extremă la eforturi reduse, existența febrei peste 38 de grade pentru mai multe zile și desigur o scădere a nivelului saturației sub 90%, dacă aveți un aparat de măsurat acasă, sunt semnele care vă indică că trebuie să mergeți la spital. Este important să cerem tratamentul antiviral înainte ca el să fi ajuns în totalitate în plămâni. Acești pacienți care refuză să vină la spital, ajung cu o afectare pulmonară masivă de peste 70% și orice tratament antiviral nu mai are o eficiență extraordinară.”, a declarat Radu Ţincu la RealitateaPlus.
CE spun EXPERȚII despre valul al treilea al pandemiei. „Este în interesul populației să se extindă testarea în masă”
Ioana Stăncel, expertă în politici de sănătate, a făcut câteva precizări în ceea ce privește cele mai recente măsuri luate de Guvern pentru combaterea efectelor pandemiei, în contextul valului al treilea SARS-COV-2. Aceasta a afirmat, la Realitatea PLUS, că trebuie să rămânem responsabili în aplicarea măsurilor sanitare și în următoarea perioadă. Ioana Stăncel a mai spus că e nevoie de o intensificare a procesului de testare anti-COVID.
„Pentru viitor ne interesează situația sanitară de acum. Societatea nu se poate opri în loc. Nu intrăm în hibernare. Societatea evoluează, procesele economice sunt procese vii. Societatea poate avea o anumită toleranță. Sănătatea mentală trebuie luată și ea în calcul. O persoană care începe viața cu niște repere instabile va fi foarte greu de recuperat pentru societate.
Beatrice Mahler: „În fiecare noapte să suplimentăm numărul de paturi”
Oamenilor trebuie să li se dea un orizont de timp în care vor fi aplicate măsurile și ce rezultate vor avea toate aceste măsuri. Ar trebui să fim preocupați de situația epidemiologică din București. Ar trebui să fim responsabili în aplicarea măsurilor sanitare. Măsurile restrictive vor fi impuse pentru perioade scurte. Este în interesul populației să se extindă testarea în masă. (…) Conceptele tehnice trebuie explicate populației și e nevoie ca populația să accepte explicațiile.”