„Incepand cu data de 05.03.2019, dr Radu Zamfir, medic primar chirurgie generala si cercetator stiintific a fost numit prin Ordin al ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, in functia de director executiv la Agentia Nationala de Transplant (ANT).
Cu aceeasi data, a fost semnat Ordinul de ministru prin care inceteaza detasarea doamnei dr. Anca Muresan de la Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj in functia de director executive la ANT”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a explicat că numirea lui Radu Zamfir în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), în locul Ancăi Mureşan, vine ca urmare a faptului că „lucrurile nu mergeau” în conformitate cu strategia ministerului.
„Am considerat că este necesar să facem aceste schimbări. Lucrurile nu au mers în direcţia în care eu, personal, şi strategia Ministerului Sănătăţii o cerem”, a arătat ministrul Sorina pintea, citată de Agerpres.
Noul director executiv al ANT, dr Radu Zamfir, este doctor in medicina, atestat in chirurgie hepato-bilio-pancreatica si chirurgie oncologica si detine o diploma europeana de transplant pentru prelevare multiorgan.
Dr. Radu Zamfir a fost formator în cadrul unor proiecte europene dedicate transplantului de organe, recum „Educatia medicilor in domeniul translantulu” si „Dezvoltarea competentelor in transplant”.
De-a lungul carierei sale dedicate activitatii de transplant, dr. Radu Zamfir a primit mai multe distinctii, printre care si o Diploma de excelenta pentru contributia deosebita si implicarea in dezvoltarea activitatii de transplant hepatic in Romania.
„Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din țară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrative, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.