„Iată, că încă o dată, intuiţia mea şi flerul politic ( şi nu numai ) sunt prea revoluţionare poate pentru unii ! Acum 3 ani , am depus iniţiativa legislativă privind castrarea chimica a pedofililor , castrare chimica care exista aproape in toate ţările europene şi in SUA , chiar şi in Republica Moldova şi care prin tratamentul aplicat pedofililor , ar fi eliminat pornirile psihopate ale acestor pedofili şi ne-ar fi aparat copiii. Dar din păcate iniţiativa mea a primit aviz negativ de la Ministrul Justiţiei de atunci , coleg in Psd . De asta am spus şi spun totdeauna , ca îmi doresc oameni cu expertiza in guvern . Acum , va trebui sa reintroduc aceeaşi iniţiativa , însă inconstienta unora , poate sa distrugă vieţi şi familii”, a scris Cătălin Rădulescu, potrivit Mediafax, textul fiind redat în forma în care a fost publicat pe pagina de Facebook a deputatului PSD.
În martie 2014, un grup de 27 de parlamentari PSD, printre care Cătălin Rădulescu şi fostul premier Sorin Grindeanu, au propus, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, castrarea chimică a persoanelor care au săvârşit infracţiuni de agresiune sexuală asupra minorilor.
Proiectul se referea la combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor şi prevedea că făptuitorul acestor infracţiuni poate fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică. Cei care ar fi acceptat să urmeze acest tratament de castrare chimică ar fi beneficiat de reducerea la jumătate a limitelor speciale ale pedepsei.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, iniţiatorii afirmau că „prin măsura de castrare chimică se înţelege inhibarea pornirilor sexuale prin metode chimice a condamnatului găsit vinovat de abuz sexual asupra unui copil minor, în scopul prevenirii unei recidive”.
Iniţiatorii susţineau că persoanele condamnate pentru infracţiuni de natură sexuală şi considerate un pericol social riscă să se întoarcă în închisoare şi după ispăşirea pedepsei, dacă nu acceptă un tratament chimic pentru a le „înăbuşi pornirile”, iar costurile legate de executarea pedepsei cu închisoarea sunt incomparabil mai mari decât costurile castrării chimice.
Nu este prima iniţiativă de acest fel din Parlament, un proiect similar a fost depus şi respins, în trecut, iniţiatori fiind parlamentari de la PDL.