‘Faptul că abia acum a înţeles şi guvernul cât de importantă este rafinăria de la Piteşti pentru capacitatea de producţie a Oltchim, mă duce cu gândul la două explicaţii. Fie acest guvern nu a înţeles nimic de cum funcţionează în regim integrat Oltchim cu rafinăria de la Piteşti, deşi toată lumea a vorbit despre asta, fie au fost la bază alte interese, de altă natură, pentru că, plastic vorbind, nu poţi să încerci să vinzi un telefon, dacă nu oferi clientului şi alimentatorul, pentru că aşa funcţionează combinatul vâlcean. Dacă vrei să fie rentabil 100%, Oltchim nu poate funcţiona fără rafinărie. A trebuit să vină investitorii să le spună guvernanţilor că rafinăria de la Piteşti este sursa’, a afirmat parlamentarul vâlcean.
Mai mult, Romeo Rădulescu susţine că greşeala pleacă din anul 2004, atunci când s-a privatizat Petrom.
‘În timpul domnului Năstase, cei care au privatizat Petrom trebuia să ştie sau să li se spună că activul de la Piteşti este cordonul ombilical al Oltchim. Rafinăria, fie nu trebuia vândută, fie trebuia menţionate clauze precise, cu privire la funcţionarea acesteia. O scăpare atunci nesemnificativă care a dus la dezastrul de azi. În anul 2013, Ponta trebuia să delege o comisie de ingineri petrochimişti care să se ocupe de dosarul Oltchim, ingineri care ştiau foarte bine despre modul integrat al funcţionării celor două obiective economice. Acum se spune că se negociază cu OMV. Bine ar fi să reuşească aceste negocieri, pentru că, dacă vor da greş, Oltchimul este sortit pieirii. Nimeni nu va fi interesat de combinat fără sursa de materie primă care îi eficientizează producţia. Dar în acest caz, mă gândesc că ar trebui schimbat caietul de sarcini, pentru că dacă statul ia Arpechim vor fi scoase la vânzare două active – Oltchim şi rafinăria. Ce preţ va avea rafinăria, se va vinde la pachet. Se va da ca bonus celui care ia combinatul. Aici trebuie să fim lămuriţi’, a spus Romeo Rădulescu.
Lucrurile se complică, afirmă parlamentarul democrat-liberal, întrucât rafinăria produce maxim 20% pentru Oltchim, restul fiind combustibili.
‘Atunci cine ia rafinăria ar putea deveni un jucător pe piaţa producătorilor de combustibili. Cine ar fi interesat astfel să fac şi petrochimie, dar şi să fie un jucător pe piaţa combustibililor? Sunt multe întrebări care au nevoie de răspunsuri în cele 45 de zile pe care aflu că guvernul şi le-a luat ca marjă pentru a rezolva situaţia de la Piteşti şi de a privatiza la pachet rafinăria cu Oltchim’, a declarat Romeo Rădulescu.
În anii ’70, când s-a construit combinatul vâlcean, autorităţile au conceput un sistem integrat cu rafinăria de la Piteşti. Între cele două societăţi, Oltchim şi Arpechim, există un sistem subteran de conducte care transporta materie primă – etilenă şi propilenă – necesară procesului de producţie de la Vâlcea.
În 2004, rafinăria de la Piteşti a intrat, în urma procesului de privatizare a Petrom, în patrimoniul OMV. În 2008, OMV a decis să-şi reducă activitatea de la rafinăria piteşteană şi implicit au apărut problemele de la Vâlcea, secţiile care funcţionau pe baza materiei prime de la Arpechim au fost închise şi implicit capacitatea de producţie a combinatului a început să scadă.
Ministrul Economiei, Constantin Niţă, prezent marţi la Râmnicu Vâlcea, a spus că Guvernul se află în negocieri cu OMV pentru preluarea rafinăriei Arpechim şi ulterior scoaterea acesteia la vânzare împreună cu Oltchim.