Raed Arafat a spus într-o conferinţă de presă că, în ultimele 24 de ore, în secţiile de terapie intensivă au ajuns 24 de persoane – „o cifră importantă”.
„Vom vedea următoarele zile care va fi evoluţia (…) Persoanele vulnerabile, chiar dacă este variantă Omicron, este posibil să aibă un impact asupra lor şi este posibil să ajungă şi la terapie intensivă. Şi revin şi la analizele făcute şi de INSP şi la statistici mondiale, care demonstrează că persoanele nevaccinate sunt cele care sunt cele mai vulnerabile să ajungă la terapie intensivă, iar mortalitatea este de 90% aproximativ la persoanele nevaccinate, care sunt în terapie intensivă. 10% rămân persoane vaccinate cu comorbidităţi şi cu altele, adică mai bine zis 90% din cei decedaţi în terapie intensivă sunt persoane nevaccinate, 10% sunt persoane vaccinate, în marea parte a lor cu comorbidităţi”, a explicat el.
Termenul pentru doza booster a vaccinului anti-COVID, redus la patru luni în România. De când se aplică măsura
Potrivit acestuia, se observă şi o creştere a numărului de pacienţi care se prezintă la unităţile de primiri-urgenţă.
„Şi aici începem să observăm o creştere a numărului pacienţilor care se prezintă la aceste unităţi, iar important este ca, având în vedere şi crearea centrelor de evaluare, pentru cazurile care nu sunt critice, pacienţii să folosească aceste centre şi unităţile de primiri urgenţe să fie destinate mai mult pacienţilor cu probleme respiratorii şi cu probleme care necesită într-adevăr investigaţii avansate şi intervenţii medicale avansate”, a arătat Arafat.
Gheorghiţă: Rata de apariţie a miocarditei la grupa de vârstă 5 – 11 ani în SUA a fost de două cazuri la un milion de doze administrate
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că rata de apariţie a miocarditei la grupa de vârstă 5- 11 ani în SUA a fost de două cazuri la un milion de doze administrate, îndeosebi după a doua doză, comparativ cu ceea ce s-a întâmplat la categoria de vârstă de peste 12 ani, unde era de aproape zece ori mai mult.
Valeriu Gheorghiţă a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la nivel naţional sunt 1.200.000 de copii cu vârsta între 5 şi 11 ani, iar din estimările făcute de Comitetul Naţional de Vaccinare rata de vaccinare la această categorie va fi de 20%, ceea ce înseamnă 250.000 – 260.000 de copii.
El a precizat că pentru grupa de vârstă 12 – 17 ani rata de vaccinare în România este de 17%. “Această estimare de 20% se bazează pe datele culese din viaţa reală în urmă sondajelor de opinie, care evaluează intenţia de vaccinare. Acesta e un prim aspect. Al doilea aspect, la grupa de vârstă 12-15 ani, noi am demarat campania de vaccinare în 2 iunie şi până la acest moment practic avem o rată de acoperire de vaccinală undeva la 16 – 17%. Din acest punct de vedere mesajul nostru este unul cât se poate de clar şi se bazează pe datele din viaţa reală, în Statele Unite, în momentul de faţă sunt peste 37 de milioane de doze administrate la această grupă de vârstă 5 – 11 ani”, a explicat Gheorghiţă.
El a menţionat că riscul de miocardită este mai redus la grupa de vârstă 5 – 11 ani decât la cea între 12 şi 18 ani.
“Ştiu că principala temere era legată de riscul de miocardită, care se pare că este mult mai redus decât la grupa de vârstă de peste 12 ani, 12- 18 ani. Practic, rata de apariţie a miocarditei la această grupă de vârstă 5 – 11 ani a fost de două cazuri la un milion de doze administrate, în mod deosebit după doza 2 faţă de grupa de vârstă de peste 12 ani, care era de aproape 10 ori mai mult, iar din acest punct de vedere avem date suplimentare care ne arată că vaccinurile împotriva COVID-19 au eficienţă de 91% în prevenirea acelor cazuri de sindroame inflamatorii multisitemice pediatrice. Toţi cei care au înregistrat, care au dezvoltat acest sindrom inflamator multisistemic pediatric şi care au avut nevoie de internare în terapie intensivă erau persoane nevaccinate, spre deosebire de cei care făcuseră un astfel de sindrom inflamator şi care aveau istoric de vaccinare, care nu au avut nevoie de internare”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă, joi, că, din 26 ianuarie, începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani. Platforma informatică permite deja programarea, dar vaccinarea se poate face şi fără programare.