„Motivul pentru care am luat decizia să semnez ordinul temporar este pentru că era prima dată, un lucru fără precedent, ca într-un comitet pentru situații de urgență să se pună sub semnul întrebării și să se forțeze chiar împotriva recomandării autorităților sanitare și de către persoane care nu sunt din domeniu și cu întrebări la care eu am participat cu o zi înainte la o dezbatere foarte serioasă cu persoanele care au participat la ședința respectivă. S-au pus n întrebări la care am răspuns și la care am explicat situația în Timișoara. Nu este ok. Au intrat medici din Timișoara cu noi în videoconferință, medici care sunt din spitale și specialiști în domeniu și au explicat că situația este foarte gravă în Timișoara și că nu mai fac față.
Raed Arafat a primit o lovitură grea de imagine, deşi decizia Curţii de Apel Bucureşti vine prea târziu pentru a mai produce efecte, întrucât au trecut deja cele 72 de ore de prelungire impuse de secretarul de stat.
Instanţa fusese sesizată de reprezentanţii HORETIM de la Timişoara, organizaţie care îi reprezintă pe patronii şi angajaţii din industria ospitalităţii.
Decizia instanţei poate fi contestată în termen de două zile de la primirea înştiinţării.
În prezent, Timişoara este tot sub restricţii după o nouă prelungire a carantinei cu o săptămâna, decisă de CJSU Timiş.
Alin Nica, președintele PNL al Consiliului Județean Timiș.
„Instanța a confirmat ceea ce am semnalat din primele momente: a fost o intervenție abuzivă și nejustificată. Dar, înainte de toate, a fost un precedent periculos și o intimidare a membrilor CJSU. Din păcate observ tot mai multe erori de judecată în ultima perioadă la cei în mâinile cărora stau viețile cetățenilor”, a scris pe Facebook Alin Nica.
Acesta susține că timișorenii așteaptă și merită scuzele lui Raed Arafat și a celor care i-au susținut la nivel local „decizia nedreaptă și ilegală”.
Președintele CJ Timiș îi îndeamnă pe oameni să respecte „cu sfințenie regulile, cu speranța ca, prin efortul comunității, rata de infectare să scadă natural și să ieșim cât mai repede din carantină”.
Alin Nica a acuzat miercuri dubla măsură în privința carantinei impuse în Timișoara, în vreme ce Bucureștiul a scăpat de aceste măsuri. El spunea că i-a fost trimis răspunsul prefectului Capitalei la întrebarea de ce nu intră Bucureștiul în carantină.
„L-am citit și pe de-o parte mă bucur, pe alta sunt foarte furios. Mă bucur pentru că invocă argumentele folosite de mine în cazul Timișoarei însă sunt foarte supărat pentru judecata cu dublă măsură”, scria Nica pe Facebook.
Un timişorean care l-a ameninţat cu moartea pe secretarul de stat Raed Arafat, prin intermediul aplicaţiei Facebook, a fost internat medical la Spitalul de Psihiatrie din Jebel, până la ameliorarea stării de sănătate a acestuia, având în vedere evidenţele raportului de expertiză medico-legală, a anunţat, vineri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara.
La nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara a fost înregistrat la data de 12 martie dosarul penal în care se efectuează urmărirea penală faţă de un suspect, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, potrivit unui comunicat al Parchetului remis Agerpres.
„În fapt s-a reţinut suspiciunea rezonabilă că în data de 10 martie, în jurul orelor 12.00, aflându-se pe marginea drumului judeţean care face legătura între localităţile Săcălaz şi Sânmihaiul Român, cu ocazia unei transmisiuni video pe reţeaua Facebook, suspectul l-a ameninţat cu acte de violenţă pe un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (Raed Arafat, n.r.), în sensul ca îl va lovi cu un topor, cu un ciocan şi cu o rangă, aceste acte având legătura cu activitatea profesională a persoanei vătămate”, pecizează procurorii.
În vederea stabilirii existenţei discernământului cu privire la săvârşirea faptei, procurorul a dispus faţă de suspect efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, întrucât „organul de urmărire penală are o îndoială asupra discernământului suspectului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei”.