Raed Arafat a declarat în cadrul conferinţei de presă a Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei că dacă elevii ar fi fost lăsați din nou să facă școală online și ar fi stat acasă, aceștia ar fi fost, de fapt, cu prietenii sau în alte locuri aglomerate.
„Apelul Unicef și apelul tuturor este: primul lucru pe care-l deschizi sunt școlile și ultimul lucru care-l închizi sunt școlile. Și acesta are un motiv de lungă durată, nu de moment.
Dacă continuam, pentru că am trecut printr-o perioadă în care școlile au fost închise, școlile au fost pe online, copii ba făceau, ba nu făceau ore în online, dacă mai trece încă un an, și fără pregătire, și fără școală, și cu soluții care putem să le evităm până la o limită – că risc zero am zis că nu există, întotdeauna asumăm unele riscuri – dacă mergem pe risc zero să stea copilul acasă, eu nu vă garantez că va sta acasă. S-ar putea să fie pe stradă, cu colegii lui, cu prietenii lui, să fie la mall, să fie în altă parte, dar nu în școală.
Așa că sunt soluții care se iau pentru reducerea riscului, care nu poate fi redus la zero niciodată, dar în același timp trebuie să pun în balanță și Educația. Dacă Educația o opresc complet al doilea an, intrăm pe online și pe soluții care nu sunt perfecte și care încă trebuie perfectate pentru viitor, și vin și spun că nu începem școala și iarăși întârziem, s-ar putea, pe această logică, nici anul viitor să nu avem școală, pentru că pandemia nimeni nu are garanția că se termină anul viitor, ce variantă apare ce variantă nu. Noi am vorbit pentru găsirea unor soluții de conviețuire și azi, acestea includ vaccinarea, respectarea regulilor și toate celelalte” a declarat şeful DSU la conferinţa de presă de sâmbătă,
Citeşte şi Raed Arafat anunţă schimbări URIAŞE în privinţa nunţilor şi botezurilor. DOCUMENT
Reamintim că ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat luni, 13 septembrie, că la nivelul întregii ţări sunt 18 şcoli care nu vor putea să deschidă luni, cu prezenţă fizică, din cauza problemelor de infrastructură. Este vorba despre opt unităţi de învăţământ din Bucureşti, iar restul sunt din ţară. Afectaţi vor fi 2.723 de elevi din Bucureşti şi alţi 2.000 de elevi din ţară.
La aceştia se adaugă cei 2.400 de elevi din cele 12 localităţi în care rata de infectare este mai mare de 6 la mie.
„4.723 de elevi nu vor putea să meargă mâine la şcoală din cauza problemelor de infrastructură. La aceştia se adaugă cei 2.400 de elevi din cele 12 localităţi în care rata de infectare este mai mare de 6 la mie. E vorba de 6 localităţi din judeţul Satu Mare, 2 localităţi din Arad, o localitate din Dolj, o altă localitate din Teleorman, o localitate din Sibiu şi una din Sălaj. În total 7.200 de elevi şi preşcolari nu vor putea merge la şcoală cu prezenţă fizică. Asta înseamnă 0,3%”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Alephnews.