Raed Arafat a anunţat că autorităţile din România vor activa, marţi, Mecanismul de Protecţie Civilă al UE pentru achiziţionarea medicamentului Tocilizumab, medicament folosit în tratarea bolnavilor de coronavoris.
Citeşte şi Internările în toate spitalele sunt suspendate pentru 30 de zile. Care sunt excepţiile
„Problema activării Mecanismului de protecţie civilă – ştiu că au fost discuţii pe această temă. Mâine urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare.
Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi. Ministerul Sănătăţii, mâine, urmează să ne spună care este cantitatea necesară, pe care o să o anunţăm”, a declarat şeful DSU într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai precizat că se analizează posibilitatea solicitării anumitor echipamente, în mod deosebit oxigenatoare individuale.
„Să suplimentăm ce avem şi ce achiziţionăm pentru a facilita creşterea numărului paturilor cu oxigen în spitalele care au paturi libere, dar care nu sunt conectate la oxigen”, a precizat şeful DSU în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Victoria.
Citeşte şi Alexandru Rafila: „Asistăm la un haos total, nimeni nu ştie ce reguli să respecte”
Şeful DSU a explicat de ce autorităţile nu iau în calcul transportul pacienţilor cu coronavirus în străinătate.
”Acest lucru poate fi realizat la distanţe limitate, cu spitale din vecinătate. Noi avem foarte mulţi pacienţi la care le găsim locuri. Astăzi erau la un moment dat 50 de pacienţi pentru care căutam locuri. Este imposibil să pui asemenea număr de pacienţi în avioane”, a explicat Arafat, precizând că pacienţii care trebuie deplasaţi cu oxigen nu pot fi urcaţi în avioane, existând risc de inceniu sau explozie.
În plus, a explicat Raed Arafat, pacienţii intubaţi rareori suportă transportul şi, cel mult, pe distanţe scute, nu patru – cinci ore.