Sirenele de alarmare vor suna din nou, începând de miercuri, 1 Martie.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a susținut sâmbătă o conferinţă de presă, susţinută la sediul MAI, unde a vorbit despre Săptămâna Protecţiei Civile, un eveniment organizat de DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care va avea loc în Bucureşti, dar și în mai multe orașe din ţară, în perioada 25 februarie-4 martie 2023.
„Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică – să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante”, a declarat Raed Arafat.
Spre exemplu, reprezentanții Primăriei Ploiești au transmis un comunicat în care au informat oamenii cum se vor desfășura activitățile pentru modernizarea și verificarea sistemului local de avertizare.
Autoritățile au precizat că semnalele de alarmare a populației sunt: alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarma aeriană și încetarea alarmei.
Activitățile de verificare se vor desfășura în intervalul orar 10.00-11.00.
Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute, după cum urmează:
Activitățile respective implică acționarea individuală a sirenelor de alarmare a populației, pentru intervale scurte de timp (câteva secunde) și se desfășoară în conformitate cu Planul activităților în domeniul situații de urgență.
Citiți și: Raed Arafat, nevoit să recunoască: NU are asigurare la locuință, în caz de cutremur