Raed Arafat afirmă că pragul de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 de 6 la o mie de locuitori se va aplica doar în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor de învăţământ, nu tuturor activităţilor economice. „Sunt activităţi care… anumite incidenţe vor fi mai joase”, declară Arafat, explicând că în Hotărârea de Guvern care va fi adoptată în 12 septembrie şi prin care se va prelungi starea de alertă vor fi stipulaţi şi indicii care vor reglementa activităţile economice.
„Nu sunt restricţii pentru cei nevaccinaţi, eu nu le văd aşa. Eu văd altfel situaţia: aici, este combinat cu economia. Să ajungi să închizi economia total, din nou, nu este o soluţie (…). S-au luat măsuri, s-au dat soluţii, s-a dat posibilitatea de vaccinare şi venim după asta şi ne uităm că dacă creşte ce facem, reînchidem integral restaurantele, reînchidem integral tot ce a funcţionat şi a fost închis atuncea? Şi atunci, soluţia cealaltă este, pe unele zone, să ai anumite reglementări. Ok, este creştere foarte mare în oraş, atunci intră în locaţiile astea persoanele care sunt protejate sanitar, să permitem locaţiile respective să funcţioneze mai departe. Asta e o măsură de sănătate publică pe o perioadă limitată”, a declarat Raed Arafat, duminică seară, la Digi 24.
Conform acestuia, pragul de 6 la mie în ceea ce priveşte infectările se aplică doar funcţionării unităţilor de învăţământ, nu tuturor activităţilor.
„Nu înseamnă că restul activităţilor rămân la 6 la mie. Sunt activităţi care… anumite incidenţe vor fi mai joase, sunt acuma prevăzute prin lege. Pe 3 la mie, pe 2 la mie şi astea, în mod normal, se respectă. După anumite incidenţe este posibil să se ia decizii locale de măsuri sanitare. (…) Cel mai probabil în Hotărârea de Guvern care va prelungi starea de alertă pe 12 septembrie va include toate aceste aspecte”, a adăugat Raed Arafat.
Conform acestuia, transportul public este considerat activitate esenţială, acolo nu pot fi impuse restricţii, dar trebuie purtată masca de protecţie. Arafat consideră că cei care conduc mijloacele de transport în comun nu ar trebui să plece de pe loc până când toţi călătorii nu poartă masca de protecţie.
Beatrice Mahler avertisment către români: „La ATI-Covid19 mai avem un singur pat liber”
Ministrul Sănătăţii a anunţat posibile măsuri restrictive pentru persoanele vaccinate
Şi Ioana Mihăilă a anunţat că au fost discutate mai multe măsuri, printre care se numără oferirea de bonuri valorice sau loterii cu premii pentru cei care se vaccinează, cât şi interzicerea accesului persoanelor nevaccinate în week-end în spaţiile publice neesenţiale. Ministrul Sănătăţii a mai spus că după ce va fi obţinut acordul premierului Florin Cîţu, va fu stabilită de către Guvern partea tehnică. Ea a mai precizat că există o propunere legislativă pentru personalul medico-sanitar, şi anume obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat, iar costul testării să fie suportat de către cadrele medicale.
Adrian Marinescu, avertisment despre locurile din spitalele COVID. „Avem peste două treimi din paturi ocupate. Dacă mergem pe același trend, spitalul va fi plin”
„Am participat la şedinţa coaliţiei cu scopul de a propune partenerilor de coaliţie o serie de măsuri legate de accelerarea campaniei de vaccinare. Este vorba atât de măsuri de recompensă pentru cei care s-au vaccinat sau se vor vaccina de acum înainte, precum şi de măsuri restrictive pentru persoanele vaccinate. Trebuie să menţionez că a fost o discuţie de principiu, urmând ca, ulterior, pentru aplicabilitatea acestor măsuri să cerem acordul partenerilor din Guvern, al premierului şi al membrilor Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare. Este vorba de anumite măsuri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte, de tipul bonurilor valorice, rămâne să vedem cum le operaţionalizăm, dar şi anumite loterii, cu premii pentru toţi cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei şi până acum”, a declarat Ioana Mihăilă.