Raed Arafat anunţă că, la incidență între 3 și 6 la mie, organizarea de evenimente private, nunți, botezuri, va fi cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.
”Nu este suficient, pentru că știm că oamenii nu vor sta, vor dansa, vor umbla de la o masă la alta. Organizatorul este și moral, și legal, obligat să verifice că toate persoanele care intră respectă regulile certificatului verde. Mai mult, ospătarii și cei care deservesc, ei trebuie să poarte mască tot timpul și acest lucru este clar, trebuie să poarte mască nu sub nas, nu sub bărbie, ci complet să acopere nasul și gura, trebuie să se dezinfecteze de la o masă la alta când ating lucrurile pe care le-au adus alte persoane, trebuie să existe dezinfectant la fiecare masă și trebuie să fie atenți ca oamenii să respecte regulile. Dacă lumea nu respectă regulile, aceste evenimente pot să se transforme în evenimente de răspândire generală a virusului. Atunci, certificatul verde reduce riscul, nu-l elimină 100%. Important este să se respecte regulile în interior, pentru ca oamenii să fie în siguranță și să rămână așa” a spus Raed Arafat.
Bilanțul zilei, raportat în 18 septembrie 2021, la ora 13:00, anunță 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID – 19). În acest moment, au peste 2 la mia de locuitori județele Bistrița-Năsăud (2,34), Cluj (2,03), Ilfov (2,55), Maramureș (2,11), Timiș (2,30), București (2,33). Satu Mare se află la 3,11 rată de infectare.
Iată ce arată Hotărârea 70, citată și de Raed Arafat cu privire la organizarea evenimentelor private:
HOTĂRÂRE nr. 70 din 16.09.2021 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID 19În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică și egală cu 6/1000 de locuitori, organizarea de evenimente private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente poate fi realizată cu participarea a maximum 200 de persoane, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată o suprafață de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.
Primul județ în care certificatul de vaccinare devine obligatoriu. Multe judeţe, plus Bucureştiul, în scenariul galben
Începând de luni, certificatul de vaccinare va deveni obligatoriu în județul Satu Mare, după ce rata de infectare a depășit azi 3 la mie, potrivit informațiilor publicate de Grupul de Comunicare Strategică.
Astfel, certificatul verde va fi obligatoriu în restaurante, la nunţi şi la activităţi în spaţii închise începând de luni, după ce utilizarea documentului a fost aprobată vineri de Guvern, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.
În plus, începând de astăzi, județele Cluj și Maramureș au intrat în scenariul galben, depășind 2 la mie.
Celelalte unități administrativ-teritoriale aflate în scenariul galben sunt Bucureștiul, Bistrița-Năsăud, Timiș și Ilfov.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică: