Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a transmis, joi seara, un apel către populație, de a se proteja, în următoarele zile, de efectele negative ale temperaturilor extrem de ridicate. Asta în contextul în care ANM a emis Cod roșu de caniculă, pentru mai mult de jumătate din țară. Meteorologii anunță temperaturi uriașe în weekend.
„Impactul (n.r. caniculei) este în primul rând asupra oamenilor și riscul incendiilor, normal, că crește. Iar dacă noi nu suntem atenți, dacă oamenii nu sunt atenți la aruncatul țigărilor, la focul deschis, la cauzele care pot să producă incendii în zonele de vegetație uscată sau la incendiile provocate în unele terenuri intenționat ca să le curețe. Dacă nu suntem atenți, putem să avem incendii foarte serioase.
Apelul nostru către populație este să respecte toate recomandările și, mai ales în weekend, când avem Codul roșu, să evite ieșirile nejustificate, mai ales între orele 11:00 – 18:00, pentru că atunci o să fie căldura, poate la cel mai înalt nivel.”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.
Șeful DSU a tras un semnal de alarmă și în legătură cu festivalurile care au loc atât pe litoral cât și în alte zone din țară, în acest weekend.
„Pentru că această căldură aduce cu ea și vijelii. Am avut astăzi fenomene meteo cu impact pe patru județe, cu copaci scăzuți, cu chestii care au fost cauzate din cauza vijeliilor și a vântului. Iar în timpul festivalurilor, în cazul în care apare sau se anunță un Cod roșu sau un Cod portocaliu cu grindină în timpul festivalului, este risc ca oamenii să înceapă să fugă și să se calce în picioare.
Pentru asta, trebuie prevăzut înainte și trebuie stabilit că în cazul în care apare un cod de acest gen, să oprească și eventual, oamenii să se evacueze din timp. Asta este la latitudinea și la decizia celor care răspund de securitatea festivalurilor respective.”, a precizat Raed Arafat.
Canicula înseamnă un val de căldură extremă și de umezeală timp de câteva zile la rând, cu temperaturi peste 32 de grade Celsius. Odată cu schimbările climatice, evenimentele de căldură extremă au loc mai des și sunt din ce în ce mai severe. Această căldură extremă îți face corpul să lucreze din greu pentru a rămâne rece și poate fi deosebit de periculos, provocând în unele cazuri chiar moartea.
Ia în considerare și factorii care agravează efectele caniculei asupra organismului:
- Umiditate crescută – astfel, transpirația nu se va evapora la fel de repede, ceea ce va impiedica organismul sa se racorească rapid.
Cei mai vulnerabili la caniculă
Sfaturi pentru siguranță pe timp de caniculă Află cum să te pregătești din timp și cum să te protejezi pentru un val de căldură extremă în câțiva pași simpli:● Redu expunerea la căldură. Mergi în locuri cu aer condiționat, de exemplu, mall-uri, biblioteci. Poartă haine largi, de culoare deschisă. Fă dușuri reci.● Hidratează-te. Poți verifica nivelul de hidratare în funcție de culoarea urinei. Dacă urina are culoarea galben închis, este indicat să bei mai multă apă și lichide cu electroliți.● Recunoaște semnele epuizării termice și află cum să acționezi rapid.