Raed Arafat, Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, afirmă că în ceea ce privește posibilele origini ale exploziei de la stația de gaz petrolier lichefiat de la Crevedia, care a dus la decesul a trei persoane și rănirea a peste 50, este evident că a fost provocată de o greșeală umană, iar operațiunea care avea loc acolo era ilegală.
De asemenea, el a răspuns criticilor care au circulat în spațiul public, cu privire la intervenția pompierilor, explicând că în orice intervenție, pompierii își asumă un anumit grad de risc, iar în acest caz particular, dacă pompierii nu ar fi intervenit, numărul civililor care ar fi suferit din cauza incendiului ar fi fost mai mare.
„Din ce am înţeles, cel puţin, a apărut o sursă de foc când ei transvazau ilegal între două maşini GPL-ul. Ce se înţelege este că probabil a fost o ţigară. Eroarea, clar că e eroare umană. Activitatea era ilegală, era extrem de periculoasă, era o activitate care nu avea voie să se facă în acest fel acolo şi dacă a mai şi fumat cineva sau a aruncat o ţigară undeva, că dacă nu era instruit şi nu ştie că GPL-ul, fără să-l vezi, poate să fie curs undeva, să existe concentrat undeva, atunci poate că cineva a aruncat o ţigară şi de acolo s-a răspândit focul”, a afirmat Arafat.
Când a fost întrebat cine este responsabil pentru tragedia de la Crevedia, el a subliniat că „totdeauna vinovaţii nu sunt salvatorii, nu sunt cei care intervin, vinovaţii sunt cei care au cauzat”.
„Aici nu s-au respectat legile, nu s-au respectat regulile. Eu nu arăt cu degetul vinovat, nevinovat, dar primul care răspunde este cel care nu a respectat legea. Cine nu a respectat legea, totdeauna are responsabilitatea faptică pentru că s-a declanşat un incendiu”, mai spune Raed Arafat.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a dat replică și celor care au observat de pe margine și au criticat modul în care pompierii au gestionat incendiul și exploziile de la Crevedia. El a subliniat că în orice operațiune de intervenție, pompierii se expun la un anumit grad de risc și în această situație particulară, dacă nu ar fi intervenit, numărul victimelor civile în urma incendiului ar fi fost mai mare.
„Dacă vreau risc zero, înseamnă că nu mă duc la niciun caz, stau şi le spun la oameni: Staţi liniştiţi, că se rezolvă singur, focul arde singur şi se stinge, exploziile explodează până nu mai este nimic să explodeze, noi nu mergem acolo! A pus cineva întrebarea, de ce la a doua explozie doar pompieri au fost afectaţi, niciun civil?”; argumentează Arafat.
„Asta e datorită pompierilor, datorită şi faptului că a fost o insistenţă mare, inclusiv din partea mea, fără lipsă de modestie, inclusiv când am ajuns la faţa locului şi m-au auzit colegii voştri jurnalişti toţi, insistând la a scoate toţi civilii din zonă. Aveam civili care se plimbau… erau jandarmii, poliţiştii şi civilii intrau. Şi la un moment dat am împins totul în spate cu jandarmii, cu poliţiştii, toată lumea a fost împinsă în spate. Altfel, noi nu aveam numai pompierii care s-au rănit şi cei doi poliţişti şi cei doi jandarmi, şi avem poate încă vreo 10-15-20 şi poate mai mult civili. Deci toate aceste aspecte, comentându-le după, la rece, de către oameni care au stat pe margine şi au comentat şi au mâncat seminţe, poate, la televizor, asta nu înseamnă că ei au dreptate. Noi auzim nişte comentarii care pur şi simplu ne lasă blocaţi şi încercăm înţelegem cum pot să scoată astfel de inepţii zicând că „Pompierii s-au aruncat în foc, pompierii au fost aruncaţi în foc, pompierii nu trebuiau să intervină””, a afirmat Raed Arafat în emisiunea Insider Politic, de de Prima TV.
Comentând imaginile care arătau pompierii alergând în momentul celei de-a doua explozii, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat că este normal ca pompierii să se ferească, deoarece aceasta este o reacție obișnuită pentru orice individ în fața unei situații periculoase.
Arafat a furnizat informații detaliate despre ceea ce s-a întâmplat la Crevedia. Conform spuselor sale, pompierii au aflat abia atunci când au ajuns la locul incidentului că existau și alte cisterne pe amplasament. De asemenea, după izbucnirea incendiului, opt locuințe ale localnicilor erau în pericol iminent, iar sute de oameni au fost evacuați. Arafat a subliniat că intervenția la Crevedia a fost structurată în două segmente, fiecare având propriul comandant de intervenție.
Arafat a atras atenția asupra unui număr considerabil de informații false și chiar dezinformare, inclusiv afirmații nefondate privind un pompier care ar fi suferit arsuri într-o tentativă de a-l salva pe șeful DSU din incendiu. De asemenea, el a menționat că nu există niciun pompier decedat ca urmare a exploziei de la Crevedia, iar unii dintre pompierii răniți au fost externați, în timp ce ceilalți se află în stare stabilă.
Citește și: Victor Ciutacu: „Iohannis şterge praful de pe statuia lui Arafat. Cel mai dezgustător preşedinte”