Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut, joi, apel la distribuirea unui film în care sunt consemnate mărturiile doctorilor implicaţi în tratarea bolnavilor de COVID.
Imaginile au fost filmate pe 6 aprilie la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Târgu Mureş.
„Acest scurt film va arata situatia reala din interiorul sistemului medical, la nivelul unitatilor de primiri urgente. Poate il distribuiti la cat mai multi prieteni ca sa inteleaga care este realitatea, si ca sa faca parte din marea echipa care incearca sa ajunga la normalitate cat mai repede. Cand vorbesc de „marea echipa”, aceasta ne include pe toti, cetateni, societate civila si autoritati locale si centrale!”, a transmis Raed Arafat.
În clipul video de patru minute şi jumătate începe cu o succesiune de imagini în care apar pacienți ce primesc oxigen în secția de spital sau sunt transportați pe targă de personal în combinezoane de protecție.
Medicul Raed Arafat consideră că spitalele nu trebuie privite precum fabricile, în termeni de costuri şi eficienţă, şi arată că pandemia a demonstrat că un spital nu trebuie considerat eficient dacă are un grad ridicat de ocupare.
„În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, consideră Raed Arafat.
„Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa. (…) Şi în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, a afirmat Raed Arafat, la Prima TV.