Raed Arafat avertizează că un număr foarte mare de infectări poate avea un impact serios asupra sistemului sanitar.
Şeful DSU spune că singura soluţie pentru a împiedica îmbolnăvirea gravă şi decesul este doar vaccinul împotriva coronavirusului. Acesta a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre evoluţia valului 5 în România.
„Vaccinarea ramane solutia pentru a impiedica imbolnavirea grava si decesul. Majoritatea persoanelor care decedează în secţiile ATI sunt persoane nevaccinate.
In 13 ianuarie am avut 9785 de cazuri, in 20 ianuarie avem 19.105 cazuri. La terapie intensiva cresterea este mai lenta. Varianta omicron cauzeaza mai putin imbolnaviri grave. Avem o crestere de peste 100 de cazuri la ATI intr-o saptamana.
În 12 ianuarie aveam 887 de localitati cu incidenţa intre 1 si 3 la mie, in 19 ianuarie avem 1193 de localitati cu rata de infectare între 1 şi 3 la mie.
Toate judetele inregistreaza noi localitati care au trecut de 3 la mie. Suntem pe un trend ascendent semnificativ şi trebuie sa fim atenti pe partea de pregatire si prevenire. Revenim la toate masurile recomandate de Ministerul Sănătăţii, mai ales la purtarea măştii de protecţie.
Avem din ce in ce mai multe infectari. Putem sa ne asteptam la cresteri mai rapide. Daca ajungem la un număr foarte mare de infectari, putem să ajungem si la un impact mai serios pe sistemul sanitar. Daca esti simptomatic, testează-te înainte să te duci la locul de munca. Astfel evităm sa ne trezim că un intreg birou este infectat.
Suntem in crestere, este risc sa apara cresteri mai mari decat ce am avut in ultimele doua zile”, a declarat Raed Arafat în cadrul conferinţei de presă de joi după-amiază.
Raed Arafat: Nu se pune problema ridicării măsurilor de limitare a COVID
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat joi că la acest moment nu se pune problema ridicării măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, menţionând că în continuare se impune foarte mare precauţie şi atenţie, în condiţiile în care nu s-a ajuns la „vârful” infectărilor şi nu se cunoaşte impactul.
„Putem vorbi (n.r. – despre o ridicare a restricţiilor), dar nu la acest moment. La acest moment, rămânem foarte precauţi, rămânem foarte atenţi, monitorizăm încă, nu credem că am ajuns la vârf, să ştim care este impactul. La acest moment, nu”, a afirmat Arafat, la o conferinţă de presă.
Referitor la situaţia ţărilor în care s-a trecut la ridicarea acestor restricţii, Arafat a spus că acestea sunt într-o altă fază, după ce au fost înregistrate sute de mii de cazuri şi numărul lor a început să scadă.
„Ţările care au trecut la aceste măsuri deja au avut un vârf care a fost de sute de mii de cazuri, au început să scadă, deci este altă fază a lor. Aşteptăm să vedem cum evoluează mai departe, nimeni nu poate să fie 100% sigur. Dar cert nu se pune problema ridicării măsurilor care oricum, în România, sunt chiar mult mai permisive decât în unele ţări care au avut şi lockdown şi închideri totale”, a susţinut Arafat.
Raed Arafat a declarat că nu există discuţii în sensul modificării măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, nici în sensul relaxării lor şi nici a înăspririi acestora.
„La acest moment, nu este în discuţie schimbarea măsurilor pe care le avem, deci mergem pe aceste măsuri şi urmărim situaţia şi o analizăm din punct de vedere al situaţiei epidemiologice din România, inclusiv situaţia vaccinărilor din România. Aşa că la acest moment nu există intenţie şi nu sunt discuţii de a modifica măsurile, nici în sensul relaxării şi nici în sensul înăspririlor”, a precizat Arafat
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 20 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 19.105 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 43 decese, dintre care 4 anterioare.
În total, până astăzi, 20 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.964.021 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 25.473 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.806.581 de pacienți au fost declarați vindecați.
În data de 20 ianuarie 2022, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.651 paturi de ATI destinate pacienților COVID-19, dintre care, 392 în București. La nivelul întregii țări sunt ocupate 547 paturi ATI COVID-19.
Până astăzi, 59.428 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
Din totalul de 43 de pacienți decedați, 37 au fost nevaccinați și 6 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 ani. 5 pacienți vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iau un pacient nu prezenta conorbidități.
ANALIZA SAPTAMANALA 13-20.01.2022