Raed Arafat a spus, pentru Libertatea, că în Bucureşti şi Ilfov situaţia locurilor de la ATI este în continuare delicată, iar unii pacienţi a trebuit să fie transportaţi aerian sau terestru în spitale din ţară, dând exemple Sibiul şi Iaşiul.
„Lumea este obosita, este totusi dedicata sa-si faca treaba, pentru ca asta este, nu poti sa nu asisti bolnavii. La acest moment a scazut un pic presiunea pe plan national, dar in zonele mai afectate, ca Bucuresti si Ilfov, presiunea continua sa fie mare. Am inceput sa transportam pacienti unde sunt locuri, am transportat la Sibiu, la Iasi, atat aerian, cat si terestru”, a spus Raed Arafat.
România a avut luni cel mai mic număr de nou infectaţi cu SARS-COV-2, 2.489, din 19 octombrie, când se înregistrau 2466 de cazuri, dar numărul testelor a fost unul foarte mic, 7.116, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 34%.
„Ne ingrijoreaza noua tulpina, altfel nu am fi luat aceste masuri si nici alte tari nu ar fi luat aceste masuri. Azi va avea loc o discutie la nivel european, pentru a vedea ce masuri comune vor fi luate.
Noi acum avem doua masuri: obligativitatea carantinarii 14 zile la domiciliu pentru persoanele care vin din Marea Britanie si oprirea zborurilor din si catre Marea Britanie de luni, de la ora 19. E clar ca aceasta tulpina a circulat, au mai aparut cazuri in alte doua tari, dar ieri a venit o avertizare de la Marea Britanie ca are o contagiozitate mai mare cu pana la 70%. Asta nu inseamna ca este mai grava, dar trebuie sa fim atenti pentru ca altfel se poate ajunge la o circulatie mai rapida a virusului”, a adăugat Arafat.