„Eram acasă în apartament în afara Bucureștiului și când am aflat l-am informat pe domnul vicepremier Oprea, am urcat în mașină și am plecat.
Ceea ce s-a întâmplat aseară este un incident pe care noi l-am caracterizat ca pe un dezastru, o catastrofă pe termen scurt cu un impact foarte mare și devastator pentru că acolo simți limita sistemului chiar dacă am reușit să venim cu un număr impresionant de echipaje,de mașini, după care simți sistemul cum reacționează la nivelul spitalelor unde din nou am avut un sprijin extraordinar al colegilor care au venit singuri de acasă, care au venit fără să fie chemați.
Spitalul Militar care din dispoziția ministrului ne-a pus locuri la dispoziție la terapie intensivă și la chirurgie plastică Spitalul SRI. Toți au reacționat extraordinar, dar în acest situații rămâi cu ideea că un lucru care putea să fie prevenit s-a întâmplat și că acest lucru nu vrei să-l mai vezi și altădată”, a spus secretarul de stat.
Citeşte şi: PARCHET: S-a stabilit care dintre VICTIMELE INTERNATE pot fi AUDIATE în cazul tragediei din Capitală
Potrivit lui Arafat, Bucureștiul este un oraș foarte viu, un oraș mare, cu riscuri, în care astfel de situații pot să apară „întotdeauna”.
„Noi am luat în considerare acest lucru și dovada este că în luna iulie a ieșit o lege nouă care înăsprește foarte mult măsurile împotriva acestor operatori care atunci când îi spui ‘oprește-te’ și îl amendezi, el plătește amenda, așa era până acum, plătea amenda, dar continua. Acum continuarea va însemna infracțiune cu risc de a intra în pușcărie dacă continuă în cazul în care pompierii îi spun: ‘Stop aici!’. Mai este nevoie de un alt normativ secundar”, a susținut Arafat.
El a precizat că vor fi făcute controale fără „exagerări și fără abuzuri”, scrie Agerpres.
„O să înceapă acțiuni de control fără exagerări, nu se vor face abuzuri. În alte țări, când intră pompierii să controleze un club, o discotecă noaptea și găsesc acolo două persoane peste numărul la care este autorizată discoteca sau ce este. Dacă este autorizat la 400 de oameni și ei găsesc 405 sau 410, riscul este închiderea imediată. Amenzile ating și 50.000 lei”, a mai spus Raed Arafat care a ținut să precizeze că modificarea legislației în domeniu a fost întreprinsă înainte să apară tragedia.
Secretarul de stat a mărturisit că a avut un șoc imens când i-a văzut pe cei declarați morți.
„Când am ajuns erau în locul respectiv 15 și colegii de la SMURD de la Ambulanță lucrau pe încă câteva persoane pe care încercau să le resusciteze„, a afirmat Arafat.