„Degeaba ascundem riscul de cutremur. Toata lumea stie ca este un risc, dar a nu vorbi despre asta inseamna a nu te pregati, pentru ca si recatia la cutremur si reducerea impactului unui cutremur singura solutie este sa lucram impreuna. Cu societatea civila, cu sectorul privat ca sa facem fata unui cutremur.
Daca in 77 a fost totusi o forta mare umana, o armata de oameni venita cu putina dotare, poate. Acum avem dotare care a ajuns de anul trecut, inca continuam dotarea noastra. Avem IGSU. Totusi asta nu inseamna ca inntr-un cutremur mahor interventia va fi ca una de zi cu zi.
Ultima perioada am inceput sa vem campanii ca sa explicam populatiei sa fie pregatita, sa inteleaga ca in primele 72 de ore vom fi ocupati de salvarea de vieti si nu de altceva. Este corect, poate e frig, poate raman oameni fara case, nu se simt siguri daca nu vine uun expert, si atunci rolul populatiei este extrem de important.”, a spus Arafat.
Cum sa ne protejam in caz de cutremur
„Exista aceste recomandari. Grinda nu este sub usa neaparat, ca daca usa este pusa intr-un perete de rigips nu e bine. Sub grinda de rezistenta poti sa stai. Acum avand compartimentari cu rigips e posibil sa nu fie grinda. Trebuie sa stii daca zona este sigura. Mai e un aspect la care lumea nu se gandeste. Trebuie sa te uiti in casa la obiecte. In dormit nu pui un tablou de 15 kg deasupra capului.
Dulapul, daca el nu e fixat de perete, poate sa cada peste tine. Sfatuim oamenii sa-si fixeze mobilierul. De exemplu, japonezii au o chestie de metal in dulap ca sa fixeze de perete. Asta inseamna ca riscul sa patesti ceva in timpul unui cutremur, riscul este mai mic. Si intr-un spital daca echipamentele nu sunt fixate, nu sunt pe roti, te trezesti dupa un cutremur, chiar daca cladirea e intacta, echipamentul nu mai functioneaza.
Panica se transmite. Trebuie sa inteleaga lumea ca daca adultul este panicat… Pompierii fac exercitii. Acum chiar analizam si prin fundatia pentru SMURD sa achizitionam un simulator de cutremur. Este o caravana care are sisteme, este simulata o clasa si produce un cutremur de 8 grade. Copiii sunt invatati, pentru ei devine o joaca si va ajuta daca sunt confruntati cu o situatie reala. Sper sa ramanem la simulare. Am gasit sisteme care le folosesc in Japonia, in SUA si chiar am intrat in discutii sa vedem daca putem aduce primul sistem in tara. Poti sa transformi aceasta clasa de simulare intr-o clasa, care sa arate impactul.
Anul trecut am lansat aplicatia. Acolo sunt toate aceste recoamndari. Noi avem contoare si aplicatia este descarcata de peste 100 de mii de oameni. Dar cursurile sunt vazute de cateva mii de oameni. Lumea sa descarce aplicatia DSU. Aplicatia ii permite sa primeasca alerte, stiri, ne pot trimite informatii. Cel mai important ca in aplicatie este un sir de recoamndari scurte despre cutremure, inundatii. Populatia daca vede unul pe zi, in cateva zile le parcurge.”
Citeşte mai mult pe teotrandafir.com.