Tema declarației este creșterea capacității de tratare a pacienților în sectiile de ATI din unitățile sanitare COVD și suport COVID.
„Observăm o creștere a numărului de cazuri de pacienți care au nevoie de loc la ATI. Am avut discuții cu managerii spitalelor din București. Dorim ca, pe lângă paturile ATI, să avem acces la alte paturi ATI pentru a oferi pacienților o îngrijire medicală cât de bună se poate.
La nivel național, vă voi spune mâine. La nivel de București avem un surplus de aproximativ 50 de paturi de ATI.”, a spus Moldovan.
Când se va putea ajunge la 1.600 de paturi
Se lucrează la acest lucru. Ținem cont de toată țara. Tot ce se întâmplă în prezent e cu o viteză foarte mare. Discuții sunt și au tot fost de mult timp, dorim să ne adaptăm cu ce venim nou pe situația din țară.
Situația în ceea ce privește personalul
Aici e o nuanță. Mai multe locuri înseamnă că se dirijează de la non-COVID la COVID. E o redistribuire a personalului medical deja existent. Se caută variante pentru medici ATI care să poată fi atașați în astfel de unități.
Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, astăzi, 15 martie 2021, sunt ocupate 312 de paturi, din care 46 sunt paturi ATI.
„A fost o analiză care arată că a existat o scădere în perioada noiembrie și până acum. În unele spitale unde situația s-a îmbunătățit s-au reluat anumite activități. Căutăm soluții suplimentare. Din ce știu, la București nu mai erau locuri libere. În țară, dimineață erau în jur de 20 de paturi libere, dar lucrurile se schimbă rapid. Problema deosebită în acest moment e la București, dar această problemă e în dinamică.
Și Timișoara a fost într-o presiune maximă. Asta e o problemă care apare, apoi se liniștește, apoi apare din nou. Ajutor din afara țării nu putem cere în acest moment pentru că prin astfel de situații trec și alții. Ajutor din afara țării nu putem cere în acest moment pentru că prin astfel de situații trec și alții.
Noi am detașat un număr de rezidenți, suntem dispuși să detașăm un alt număr de personal în zonele cu presiune mai mare. Medicii sunt sub presiune maximă pe o perioadă lungă de timp. Încercăm să rezolvăm toate aceste probleme. Populația va face un efort ca să respecte niște reguli în plus.
Când ar putea deveni operațională unitatea mobilă? E adusă în weekend, trebuie conectată la oxigen și la apă. Deja avem o parte din personal detașat. Câți medici ATI avem? Cifra totală nu o știu pe de rost, dar sunt peste 1.500 de medici ATI, poate chiar 2.000. Sunt și medici pensionari care au venit să ajute.
Astăzi avem incidență mai mică decât ieri în București, monitorizăm situația. Colegii sunt foarte activi în a opri petrecerile, festivitățile. La acest moment monitorizăm. Alte măsuri nu sunt prevăzute. E posibil să se carantineze, dar noi sperăm să nu ajunem acolo. E imortant să respectăm regulile. Pe lângă măsurile de protecție, una dintre cele mai importante măsuri e vaccinarea. E unica soluție pentru a putea depăși mai repede această situație.
N-aș putea spune acest lucru. Presiunea vine mai repede pe sistem decât a venit atunci.”, a spus Raed Arafat.
„Facem apel la populație, când are simptome COVID, să se testeze, să nu întârzie prezentarea la medic. O parte din aceste cazuri severe sunt cazuri cu prezentare tardivă la medic.”, a adăugat Andreea Moldovan.
Situaţia cu privire la gradul de ocupare pentru paturile ATI este următoarea:
În momentul de faţă sunt ocupate paturile ATI.
În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 224 de paturi:
La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, sunt ocupate 4 paturi ATI.