Raed Arafat, despre slujbele religioase: Încă există retincenţa de a permite accesul în lăcaşurile de cult

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, afirmă că deocamdată nu se pune problema reluării slujbelor religioase în interiorul lăcaşelor de cult. Acest lucru ar putea fi permis la următoarea relaxare a restricţiilor, după 1 iulie. Arafat afirmă însă că nu s-a luat o decizie oficială în acest sens.
Filip Stan
10 iun. 2020, 02:51
Raed Arafat, despre slujbele religioase: Încă există retincenţa de a permite accesul în lăcaşurile de cult

STARE DE ALERTA 15 IUNIE. „La acest moment, din discuţiile pe care le avem, nu există alte soluţii. Încă există retincenţa de a permite accesul în lăcaşurile de cult. Am avut focare care au apărut în anumite zone,  în care s-au întâlnit mai mulţi împreună. O zonă chiar a trebuit să o carantinăm. În acest moment, să ajungem la slujbe în interior, cu anumite măsuri, poate la următoarea fază de relaxare. Dar nu vreau să spun că acesta este răspunsul definitiv. Depinde ce discutăm cu colegii din comisie”, a declarat Arafat la Antena 3.

Raed Arafat: E prea devreme să ieşim din starea de alertă, dar avem şi un plan B dacă se întâmplă asta 

În starea de alertă, slujbele se pot ține în curtea bisericilor. Patriarhia Română a emis un set de reguli pentru cei care vor merge la biserică. 

Patriarhia Română recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate și persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice. Patriarhia Română transmite că „la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, săvârșite în aer liber, lângă lăcașul de cult, pot participa şi credincioşii mireni”.

Printre recomandările patriarhiei se recomandă purtarea măștii și distanțare, chiar dacă slujbele se țin în curte, fiind scutiți de la această regulă preoții care rostesc rugăciuni, predică sau cântă în strană. Spovedania se ține cu programare, iar persoanele cu COVID-19 sau cele care prezintă simptome de
Infecție ori au intrat în contact cu o persoană infectată „nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă”. „La slujbele săvârşite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m în orice direcție. Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică”, transmit reprezentanții Patriarhiei Române.

Spovedanie cu programare

În ceea ce privește spovedania credincioșilor aceștia trebuie să se programeze din timp. „Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul. Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea penitentului”, transmite Patriarhia.

Botezul şi cununia se vor săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi – slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi naşii.

„Aceştia vor respecta în biserică distanţa de 2 m. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată. După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. La Taina Cununiei, paharul comun („paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui şi miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii). Slujba de înmormântare va fi săvârşită în biserică (număr de maximum 16 persoane) sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, distanţă de 2 m şi alte prevederi legale în vigoare”, transmit cei de la Pariarhia Română.

În ceea ce privește „numărul slujitorilor Sfântului Altar”, acesta trebuie să fie „relativ mic” – un ierarh, doi preoți, doi diaconi și doi paracliseri, pentru a se putea păstra o anumită distanță de 2 metri între ei. 

În cimitire, credincioşii trebuie să respecte regulile de distanță de 2 m între persoane, cu excepția membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuinţă.

 
Pastorul Viorel Iuga, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, afirmă că s-a acceptat prea uşor suspendarea slujbelor religioase în contextul pandemiei. Comentariul pastorului Iuga vine la scurt timp după ce preşedintele Iohannis a vorbit despre o relaxarea a restricţiilor după 15 iunie, fără să spună ceva şi despre reluarea slujbelor în interiorul bisericilor. În acest moment, programele religioase publice se pot organiza doar în aer liber.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Aplicația care îți dă bani pentru că mergi pe jos. Te plătește serios doar pentru că alegi să te plimbi
Capital.ro
Se confiscă banii în România. Românii vor fi notificați. Iei amendă de 500 de lei
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Codul Rutier. Defecțiunea pentru care șoferii trebuie să anunțe poliția imediat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'