Raed Arafat, despre slujbele religioase: Încă există retincenţa de a permite accesul în lăcaşurile de cult

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, afirmă că deocamdată nu se pune problema reluării slujbelor religioase în interiorul lăcaşelor de cult. Acest lucru ar putea fi permis la următoarea relaxare a restricţiilor, după 1 iulie. Arafat afirmă însă că nu s-a luat o decizie oficială în acest sens.
Filip Stan
10 iun. 2020, 02:51
Raed Arafat, despre slujbele religioase: Încă există retincenţa de a permite accesul în lăcaşurile de cult

STARE DE ALERTA 15 IUNIE. „La acest moment, din discuţiile pe care le avem, nu există alte soluţii. Încă există retincenţa de a permite accesul în lăcaşurile de cult. Am avut focare care au apărut în anumite zone,  în care s-au întâlnit mai mulţi împreună. O zonă chiar a trebuit să o carantinăm. În acest moment, să ajungem la slujbe în interior, cu anumite măsuri, poate la următoarea fază de relaxare. Dar nu vreau să spun că acesta este răspunsul definitiv. Depinde ce discutăm cu colegii din comisie”, a declarat Arafat la Antena 3.

Raed Arafat: E prea devreme să ieşim din starea de alertă, dar avem şi un plan B dacă se întâmplă asta 

În starea de alertă, slujbele se pot ține în curtea bisericilor. Patriarhia Română a emis un set de reguli pentru cei care vor merge la biserică. 

Patriarhia Română recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate și persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice. Patriarhia Română transmite că „la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, săvârșite în aer liber, lângă lăcașul de cult, pot participa şi credincioşii mireni”.

Printre recomandările patriarhiei se recomandă purtarea măștii și distanțare, chiar dacă slujbele se țin în curte, fiind scutiți de la această regulă preoții care rostesc rugăciuni, predică sau cântă în strană. Spovedania se ține cu programare, iar persoanele cu COVID-19 sau cele care prezintă simptome de
Infecție ori au intrat în contact cu o persoană infectată „nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă”. „La slujbele săvârşite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m în orice direcție. Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică”, transmit reprezentanții Patriarhiei Române.

Spovedanie cu programare

În ceea ce privește spovedania credincioșilor aceștia trebuie să se programeze din timp. „Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul. Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea penitentului”, transmite Patriarhia.

Botezul şi cununia se vor săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi – slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi naşii.

„Aceştia vor respecta în biserică distanţa de 2 m. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată. După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. La Taina Cununiei, paharul comun („paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui şi miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii). Slujba de înmormântare va fi săvârşită în biserică (număr de maximum 16 persoane) sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, distanţă de 2 m şi alte prevederi legale în vigoare”, transmit cei de la Pariarhia Română.

În ceea ce privește „numărul slujitorilor Sfântului Altar”, acesta trebuie să fie „relativ mic” – un ierarh, doi preoți, doi diaconi și doi paracliseri, pentru a se putea păstra o anumită distanță de 2 metri între ei. 

În cimitire, credincioşii trebuie să respecte regulile de distanță de 2 m între persoane, cu excepția membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuinţă.

 
Pastorul Viorel Iuga, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, afirmă că s-a acceptat prea uşor suspendarea slujbelor religioase în contextul pandemiei. Comentariul pastorului Iuga vine la scurt timp după ce preşedintele Iohannis a vorbit despre o relaxarea a restricţiilor după 15 iunie, fără să spună ceva şi despre reluarea slujbelor în interiorul bisericilor. În acest moment, programele religioase publice se pot organiza doar în aer liber.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Bulevardele din București pe unde nu circulă nicio mașină. Sunt în stare excepțională, dar sunt abandonate de un deceniu
Capital.ro
S-a dat ordin pe banii românilor. Decizia începutului de 2025 la Guvern: Se anticipează creșterea
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Cinci zodii cu un horoscoap săptămânal grozav
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul ia banii românilor. S-a dat termen limită 7 februarie. Decizie la Guvern, începe de azi, 13 ianuarie
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Lloyd Austin propune creșterea cheltuielilor pentru apărare în SUA
MediaFlux
MAJORĂRI de PENSII în 2025! PENSIONARII care primesc INDEXAREA de 12%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre