Raed Arafat, despre cumpărarea a 3.000 de ambulanţe la sate: „Nu este realmente nevoie de un astfel de număr de ambulanţe în România”

Şeful DSU, Raed Arafat, îi răspunde într-o postare pe Facebook liderului PSD Liviu Dragnea, care, întrebat într-o emisiune televizată despre situaţia din sistemul medical de urgenţă şi dacă Arafat va fi menţinut în funcţie, a răspuns că "acest subiect trebuie tratat cu mult mai multă responsabilitate şi cu mult mai puţină imagine". Şeful DSU dă asigurări că a lucrat cu foarte multă responsabilitate, critică propunerea social-democraţilor privind cumpărarea a 3000 de ambulanţe şi dă aigurări că deşi are multe de oferit ca experienţă, nu va lupta pentru o funcţie.
Filip Stan
29 dec. 2016, 07:44
Raed Arafat, despre cumpărarea a 3.000 de ambulanţe la sate:

Întrebat în legătură cu sistemul medical de urgenţă şi cu menţinerea lui Raed Arafat în sistem, Dragnea a declarat: „Acesta este un subiect care trebuie tratat cu mult mai multă responsabilitate şi cu mult mai puţină imagine. Serviciul de Ambulanţă are mari probleme din cauza unui personal insuficient şi din cauza unor dotări insuficiente. Trebuie găsită relaţia corectă şi funcţională de lucru între Serviciul de Ambulanţă şi SMURD. Acesta este cel mai important lucru, dincolo de persoană. Dincolo de imagine, este foarte important ca sistemul, care trebuie să funcţioneze integrat, să devină eficient. De aici plecăm. Abia după aceea discutăm despre persoane”.

Arafat îi răspunde pe Facebook, spunând că nu crede că a lucrat cu mai puţină responsabilitatea şi explică şi situaţia personalului de la Serviciul de Ambulanţă, precum şi relaţiile dintre SMURD şi acest serviciu.

„În primul rând, nu consider că am lucrat, împreună cu colegii mei, cu mai puţină responsabilitate în dezvoltarea sistemului de urgenţă. Ştiu cum am preluat sistemul în 2007 şi văd unde suntem acum,sistemul însemnând inclusiv serviciul de ambulanţă, şi în mod cert diferenţa este una vizibilă şi pozitivă. A spune că serviciul de ambulanţă este cu probleme de personal este un adevăr care l-am spus cu toţii, însă oricât am deschis posturi încercând să completăm personalul, problema a fost ocuparea lor. Sunt judeţe care au organizat concursuri repetate pentru medici şi asistenţi fără să se prezinte nimeni. Deci problema nu este de neglijenţă din partea mea sau a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ci o realitate în care trăim, prin care trecem şi pentru care încercam să găsim soluţiile adecvate şi viabile”, susţine Arafat.

În opinia sa, „faptul că unii de la ambulanţă se plâng în continuu că nu au personal iar unii dintre ei acuză minsterele şi DSU pentru lipsa de personal” nu schimbă realitatea şi faptul că în ultima perioadă au fost încercate mai multe soluţii, dar fără a se ajunge la numărul necesar de angajări.

„A zice că trebuie lucrat cu mai multă responsabilitate este o insinuare că până acum nu am făcut acest lucru, iar la rândul meu şi în numele colegilor cu care am lucrat până acum, îl asigur pe domnul Dragnea că am lucrat cu fparte mare responsabilitate şi cu foarte mare atenţie ca să asigurăm cu resursele limitate pe care le avem un serviciu integrat adecvat cerinţelor populaţiei”, afirmă şeful DSU.

Despre „cei care spun că sunt probleme între ambulanţă şi SMURD”, şeful DSU afirmă că „fie vorbesc despre trecut sau vorbesc despre probleme între anumite persoane cum există în toate instituţiile din România, însă ei nu pot şi nu ar trebui să generalizeze acest lucru asupra personalului intreg care, cel puţin pe teren, lucrează foarte bine impreună”.

Referindu-se la achiziţia a 3000 de ambulanţe, una în fiecare sat, susţinută de PSD, Raed Arafat apreciază că aceia care au propus o astfel de soluţie decidentilor politici nu au luat în considerare faptul că acestea implică angajări de personal şi că este necesară înlocuirea a peste 1000 de ambulanţe învechite, argumente care fac propunerea nerealizabilă, mai ales că implică nişte cheltuieli nejustificate.

„În primul rând, dacă vorbim de 3000 de ambulanţe în sate, deci suplimentare, înseamnă personal suplimentar, iar ca să avem în fiecare ambulanţă măcar un ambulanţier şi un asistent, înseamnă că va trebui să angajăm un număr de 30.000 persoane noi la serviciile de ambulanţă, 15.000 ambulanţieri şi 15.000 asistenţi pe considerentul că pentru fiecare post permanent trebuie 5 persoane ca să acopere şi concediile şi să asigure o activitate continuă. De unde vom angaja 15.000 asistenţi ca să deservească cele 3000 ambulanţe? Şi de unde cei 15.000 ambulanţieri? Şi cum îi instruim într-un timp atât de scurt ca să lucreze pe ambulanţe? Şi ce facem cu înlocuirea parcului actual de ambulanţe din municipii, oraşe şi sate unde avem deja staţii şi echipaje? Acest proiect ar însemna că ne vor trebui în jur 1400 de ambulanţe ca să înlocuim ce avem învechit la care să adăugăm 3000 de ambulanţe suplimentare, în total 4400 ambulanţe, la care să suplimentăm paralel personalul ambulanţei de la 12.000, cât este actualmente, la 42.000!”, spune Arafat, concluzia sa fiind că „nu este realmente nevoie de un astfel de număr de ambulanţe în România”.

În ceea ce priveşte aluzia la „imagine” şi la „persoana” sa, Raed Arafat precizează că nu a fugit după imagine, ci a încercat să facă cunoscut publicului efortul depus de toţi. El precizează că are mult de oferit sistemului acestei ţări, dar că nu va lupta „pentru o poziţie, o funcţie”.

„Este păcat să repetăm de fiecare dată greşeala de a reforma ce merge până nu va merge în loc să reformăm ce nu merge ca să meargă!”, conchide Raed Arafat.

Sursa: news.ro

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți