Raed Arafat a dezvăluit că România, ca urmare a unei cereri primite din partea autorităţilor din Ankara, a decis să suplimenteze efectivele de salvatori trimise în Turcia, astfel că a trimis o a doua echipă, din care fac parte 57 de persoane, plus încă trei câini salvatori.
„Ieri seara, dupa o solicitare suplimentara de la autoritatile din Turcia, s-a decis sa trimitem inca o echipa. A fost pregatita in cursul noptii inca o echipa, care a mai participat la actiuni externe, de 57 de persoane, care include 2 medici SMURD, 3 caini si responsabilii lor.
Cu asta, inseamna 7 caini, plus doua echipe, care totalizeaza peste 120 de persoane. Au plecat deja persoanele cu doua avioane, urmand ca doua avioane NATO sa transporte echipamentele. Vor pleca spre Adana si acolo vor fi preluate de echipele noastre. Echipamentele includ si masini, pentru că, pentru prima etapa au fost asigurate de autoritatile din Turcia, dar pentru a doua echipa am decis sa fim si noi mobili, astfel ca am trimis inclusiv masini.
La acest moment, in Turcia sunt cel putin 5000 de salvatori si 200 de caini, trimise doar de de Mecanismul de Protectie Civila Europeana. Inteleg ca au primit si spitale de campanie, de nivelul 2 si 3. Echipele noastre vor ramane acolo cat va fi nevoie, daca va fi nevoie vom face schimb de personal sau vom suplimenta.
La nivelul protectiei civile europene s-a pus problema ajutarii Siriei si mai degraba ne concentram pe sprijin umanitar, dar aici trebuie sa stabilim mai multe aspecte si vom reveni cu specificatii. Revin la Turcia. Acolo va fi un coordonator din partea DSU si va mai fi personal de la Protectia Civila Europeana.”, a declarat Raed Arafat într-o conferinţă de presă organizată miercuri.
Întrebat despre riscurile pe care le-ar întâmpina România în cazul unui astfel de cutremur şi despre capacitatea de intervenţie a autorităţilor, Arafat a dat asigurări că instituţiile abilitate sunt pregătite pentru orice scenariu.
„Pompierii in Romania sunt in jur de 33.000. O parte din ei pe parte administrativa si de comanda, dar cel putin 29.000 pe parte de interventie. Noi putem sa intervenim in fiecare judet cu o tura intreaga, deci sa zicem vreo 7.000 de oameni doar in zona de dezastru. Daca trebuie mobilizat mai mult, se face si asta.
In ultimii ani am investit foarte mult in echipamente pe partea de protectie civila, atat din fonduri nationale cat si europene. Daca putem sa intervenim si peste hotare, asta este datorita echipamentelor si pregatirii pe care le avem.
Aproximativ 10 persoane vor fi repatriate in cursul zilei de azi. Noi in fiecare judet avem doua containere de echipamente de cautare-salvare, cu personal instruit. Noi avem aproximativ 90 de astfel de containere in Romania. Fiecare echipa de lucru lucreaza pe o zona de lucru, adica, sa zicem, pe o cladire prabusita. Cand termina acolo, se muta la alta zona.”, a mai declarat Raed Arafat.