Raed Arafat a publicat un mesaj video pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă prin care a explicat de ce a fost abrogat ordinul privind noile criterii de carantinare.
„Nu doresc să intru în polemici şi discutii pe tema ordinului cu criteriile de carantinare, care face subiectul atenţiei opiniei publice. Consider însă necesară clarificarea documentată a unor aspecte procedurale”, a explicat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Arafat a afirimat că Grupul tehnico-ştiinţific a fost înfiinţat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ca un grup de suport pentru bolile înalt contagioase. „E un grup care include experţi, instituţii care au un rol de a propune soluţii tehnice către CNSU”.
„Hotărârile grupului de suport tehnico-ştiinţific se transmit spre aprobare CNSU. Grupul nu ia decizii de la sine şi le execută. Deciziile grupului pleacă ca propuneri către CNSU, condus de prim ministru şi reprezentat în comitet de miniştri şi de şefi de instituţii unde se poate dă aprobare sau se pot modifica anumite criterii pe care noi le propunem în alt sens pentru a ieşi hotărârea CNSU. Unele dintre aceste decizii, după ce se ia hotărârea CNSU, sunt transformate chiar în acte normative, cum ar fi hotărârile de Guvern sau chiar OUG.
În situaţii excepţionale, în care există un pericol iminent, se pot aplica deciziile grupului, dar cu informarea CNSU. Numai că în ceea ce priveşte acest ordin nu putem să spunem că am fost într-o situaţie excepţională de acest fel.
Nu era o chestiune care necesita o decizie imediată, în câteva minute, ci aici era o decizie care trebuia propusă către CNSU”, a afirmat Raed Arafat.
„Au fost mai multe discuţii într-adevăr. Am avut o şedinţă în 23 martie 2021. E procesul verbal al grupului tehnico ştiinţitic. A fost convocată după ce am primit anumite propuneri de la INSP care trebuiau discutate în cadrul grupului tehnico-ştiinfic. În cadrul acestei discuţii au fost prezentate criteriile şi într-adevăr s-a discutat asupra unuia dintre criterii. Asta este numărul de locuitori într-o localitate care să fie considerată localitate mare: 50.000 sau 100.000. Şi votul a fost să fie considerat ca 100.000 ca număr de locuitori în cadrul grupului.
Asta nu a însemnat aprobarea întregului set de criterii care au apărut în ordin”, a menţionat Arafat.
Şeful DSU a ţinut să precizeze că orice şedinţă se termină cu o decizie. „Aici vedeţi că procesul verbal are la finalul lui o decizie care a fost luată. Decizia care a fost comunicată şi colegilor de la Ministerul Sănătăţii”.
„Această decizie nu prevede aprobarea criteriilor. Decizia prevede doar aprobarea criteriilor care au fost propuse de INSP în ceea ce priveşte programul de week-end şi orele la care se opreşte circulaţia în timpul week-end-ului şi alte aspecte legate de sălile de sport şi de fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare”, a afirmat Arafat.
De altfel, şeful DSU a dat de înţeles că INSP avea „dubii asupra unor criterii şi încă erau în discuţii”.
„Asta arată de ce nu a fost aprobată decizia de a propunere criteriile către CNSU în şedinţa din 23 martie. Asta e lanţul pe care mergem în decizi”, a spus Arafat.
„În cadrul CNSU aceste propuneri au fost modificate. Nu s-au adoptat orele propuse de noi în grup, ci s-au adoptat alte ore mai târzii. Nu s-a adoptat măsura interdicţiei circulaţiei în afara localităţii în week-end. Noi în cadrul grupului preluăm aceste propuneri. Suntem obligaţi să preluăm şi să le propunem către CNSU”, a explicat Arafat.
„Noi nu am avut în decizie prevederea ca să fie aprobate criteriile. Astfel, în data de 9 aprilie, a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătăţii, adresă care atrage atenţia asupra unuia dintre criterii care nu poate fi calculat la nivelul localităţilor şi INSP spune că vor putea calcula acest indicator”, a menţionat şeful DSU.
Florin Cîțu a revocat ordinul dat de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, care a fost demis din funcție odată cu Vlad Voiculescu. Revocarea a fost trimisă către Monitorul Oficial pentru a fi promulgată.
Un Ordinul elaborat de Ministerul Sănătății, semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, prevedea noi criterii pentru carantinarea localităților: nivelul de testare COVID, rata de incidență, gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Prin acel Ordin se introducea un punctaj pe baza unei grile. Mai multe puncte înseamnă o situația epidemiologică mai gravă, iar localitatea în cauză putea intra în carantină.