„O să prezentăm unele modificări care astăzi s-au produs prin OUG asupra legii 307 din 2006 privind apărerea împotriva incendiilor şi impactul acestor modificări menite să simplifice procesului de avizare privind securitatea la incendiu, reducerea rigorii administrative şi supravegherea pieţei.
Printre aceastea, cea a exceptării de la obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu în cazul lucrărilor care urmăresc preponderent îmbunătăţirea altor cerinţe fundamentale ale construcţiilor.
Sunt avute în vedere lucrările de consolidare, intervenţiile la acoperişul clădirii care constau în lucrări de înlocuire a învelitorii şi a structurii acesteia, precum şi cele pentru extinderi şi schimbări.
Asta înseamnă că unele lucrări se vor putea desfăşura mult mai simplu, mai uşor, fără să facem rabat la siguranţă, dar sunt multe dintre aceste lucrări care blocau luni de zile realizarea lor sau punerea lor în funcţiune, în aşteptarea avizelor şi a autorizaţiilor.
Se va simplifica acest lucru. Există unele excepţii care apar prin actul normativ de modificare: stabilirea termenului pentru obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu până la data de 31 decembrie 2022 pentru construcţiile şi amenajările pentru care se face dovada alocării fondurilor necesare sau a încheierii de contracte pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru conformarea construcţiei la cerinţa de securitate la incendiu.
Dacă există probe că avem finanţare şi lucrările se vor desfăşura, se poate amâna până la sfârşitul anului 2022. Condiţia este să existe proba finanţării.” , a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat a menționat care sunt toate prevederile legii modificate, care vizează procedura de obținere a avizului de securitate în cazul incendiilor.
” Este vorba de simplificare etapei de avizare privind securitatea la incendiu prin stabilirea unui document simplificat la scenariul de securitate la incendiu, care are drept consecinţă facilitarea obţinerii autorizaţiilor de construcţie şi demararea investiţiilor.
– crearea posibilităţii ca pentru obiectivele de investiţii publice, avizul pentru securitate la incendiu să se emită în etapă de SF sau documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie şi astfel evitarea reluării procedruilor dacă apar lucruri mai târziu. Cu asta evităm reluarea procedurilor şi să fie procedurile de la început, fără necesitare de reluarea a lor.
– debirocratizarea procesului de autorizare prin menţinerea valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu în cazul construcţiilor la care se schimbă destinaţia, în condiţiile în care noua destinaţie respectă toate prevederile tehnice
Până acum schimbarea destinaţiei însemna un nou proces de autorizare. Trebuia obligatoriu să fie cerut. Acum se face o excepţie. Dacă destinaţia un schimbă anumite lucruri fundamentale care necesită acest lucru, rămâne autorizaţia valabilă.
Vom simplifica pentru mulţi procedurile prin care se schimbă destinaţia unei clădiri, dar fără un impact asupra siguranţei cetăţeanului. Vor putea să facă asta păstrând autorizaţia originală a clădirii.
– Introducerea necesităţii obţinerii acordului IGSU pentru proiectele tip ale construcţiilor cu grad mare de repetabilitate. Să existe un acord tip pentru un anumit tip de construcţie care se repetă acelaşi tip de construcţie de mai multe ori şi atunci se face o singură dată.
Întărirea rolului de autoritate prin stabilirea unor sancţiuni din ce în ce mai severe în raport cu producerea sau introducerea pe piaţă şi comercializarea unor mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor necertificate.
Vorbim de introdudcerea pe piaţă a unor mijloace gen stingătoare sau alte materiale care sunt folosite pentu a apărarea împotriva incendiilor. Cine introducere astfel de mijloace care nu sunt verificate este supus sancţionării. E o problemă de siguranţă.”, a mai precizat Arafat.
Colonelul Benone Gabriel Duduc, șeful Inspecției de Prevenire din IGSU, susține inițiativa anunțată de Arafat de simplicarea în principal a procesului de avizare privind securitatea în caz de incediu.
„Nu vorbim de un singur proiect. Intenţia noastră este de a promova un pachet de acte normative care să vizeze simplicarea în principal a procesului de avizare – autorizare privind securitatea la incendiu.
Avem pregătit şi un proiect de hG care modifică HG 571 din 2016 care stabileşte categoriile de construcţie care se supun avizării şi autorizării prividn securitatea la incendiu.
Prin modificări, unele dintre aceste obiective nu vor mai parcurge procesul de avizare – autorizare. E vorba despre obiectivele care trec printr-o serie de lucrări care nu influenţează cerinţa de securitate la incendiu”, a conchis Duduc.
Raed Arafat a ținut să sublinizie că aceste măsuri nu înseamnă că nivelul de siguranță în cazul incendiilor va fi mai scăzut.
„Toate aceste măsuri de simplificare nu înseamnă că siguranţa va fi mai puţină, dar erau lucruri care blocau mii de cereri de autorizaţii la ISU.
Lucrăm cam de doi ani pe acest act normativ şi mă bucur că am reuşit să-l scoatem într-o formă agreată de soţi avizatorii. S-a pus termenul de decembrie 2022, cu condiţia să se dovedească că există finanţare pentru realizarea modificărilor şi obţinerea autorizaţiilor la finalizare.
Autorizaţiile ca să se obţină cineva trebuie să depună documentaţia. Documentaţia trebuie să respecte unele reguli. Până acum erau unele aberaţii pe care noi le-am eliminat.
Simplifăm obţinerea autorizaţiei, dar asta nu înseamnă că elementele de obţinere a autorizaţiei care înseamnă siguranţa celor aflate în clădire le lăsăm la o parte.” a mai adăugat Arafat.