Raed Arafat despre starea de alertă: „Nu am deschis drumurile la mare şi la munte”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat ce înseamnă starea de alertă și ce măsuri se impun începând de vineri, 15 mai.
Romania TV
15 mai 2020, 13:03
Raed Arafat despre starea de alertă:

Chiar dacă de azi nu mai este necesară completarea declarației pe propria răspundere pentru deplasarea în interiorul localității, „asta nu înseamnă să nu respectăm regulile”, spune Arafat.

„Subliniem faptul că asta nu înseamnă să nu respectăm regulile, masca trebuie să devină obligatorie, distanțarea socială. Modul în care conviețuim cu virusul acum este important. Trebuie să fim foarte responsabili. Este o ușoară pantă descendentă. Știm că situația este sub control. Dar asta nu garantează că numărul cazurilor nu poate crește.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre amenzile din timpul stării de alertă. „Cine nu respectă regulile, deocamdată riscă o mustrare”

Mesaje de acest fel ajung peste tot. E foarte multă lume care nu înțelege sau care a pus interesul economic înainte. Economia poate fi impactată chiar și fără măsuri de restricție. La un anumit moment, te poți trezi cu firma ta care are 50 de angajați, cu 30 dintre ei izolați sau la spital. Și atunci din nou impactul economic e foarte mare. Cerem oamenilor să fie foarte atenți. Eu înțeleg foarte bine că vin patroni care vor să îi relaxăm. Dacă era după ei, dădeam drumul la turism, la terase. Dar nu merge acest lucru, nu este posibil. Impactul poate fi și mai devastator dacă scăpăm de sub control infecția cu SARS-COV-2″, a declarat Raed Arafat. 

De asemenea, secretarul de stat MAI a ținut să explice faptul că vidul legislativ de trei zile nu înseamnă că oamenii nu vor fi sancționați de poliție dacă încalcă regulile și că relaxarea restricțiilor nu înseamnă că ar trebui să mergem la mare și la munte. Mai mult, ei îi acuză pe cei care răspândesc mesaje pe social media în favoarea încălcării restricțiilor nu își doresc decât haos în societate.

Citeşte şi: Mesaj RO-ALERT pentru populaţie în prima zi a perioadei de STARE DE ALERTĂ pentru COVID-19: „Pericolul infectării rămâne ridicat”

„Cei care răspândesc informații neverificate vor să creeze derută, să creeze nesiguranță, să scadă încrederea oamenilor în autorități, să creeze un oarecare haos. Cine pune astfel de mesaj, intenția lui este ca populația să nu respecte regulile. Că amendăm, că nu amendăm, populația trebuie să înțeleagă că este pentru interesul ei respectarea regulilor. Astfel de mesaje de pe rețelele de socializare trebuie să fie ignorate. Cine încalcă regulile, poliția va lua măsuri. Inclusiv să dea amendă. Știu că e o problemă legislativă. Dar există soluții pentru a se lua măsuri.

Haideți ca în următoarele două săptămâni să fim liniștiți, să nu venim cu prea multe explicații și interpretări cum că putem merge la mare să facem turism. Nu ăsta este scopul. Când vorbim despre o drumeție, e vorba să mergem cu mașina undeva aproape, ne plimbăm, mergem la pescuit, mergem să alergăm. Nu am deschis drumurile la mare și la munte ca să meargă toată lumea. Să înțelegem că măsurile de relaxare sunt limitate la acest moment”, explică secretarul de stat. 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...