Raed Arafat a declarat că „există o logică medicală” în declarațiile făcute de Ludovic Orban la începutul şedinţei de Guvern.
„Din analizele care au fost și care au stat la baza acestei declarații există în terapii intensive două categorii de pacienți: a celor ventilați, unde se folosesc ventilatoare, fie intubați, foarte critic, pacientul clasic al terapiei intensive și mai sunt cei care mai au nevoie de oxigen în cantitate mare, care în unele spitale sunt ținuti în terapie intensivă. Se vorbește despre secțiile pentru cazurile intermediare. Mai este un loc în spitale, cu monitoare, cu totul, unde este o secție intermediară în care și alți medici pot supraveghea, dar nu este terapie intensivă. Asta ar elibera locuri în terapie intensivă. Deci logica medicală la ce s-a zis în ședința de guvern există. Dar asta nu e situație care se generalizează la toate spitalele. Sunt spitale unde există secții intermediare”, a explicat Raed Arafat la Digi24.
Reamintim că premierul Ludovic Orban a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că există tendința de a interna în secțiile ATI bolnavi de COVID-19 care nu au nevoie de terapie intensivă și a spus că „nu trebuie să intre în ATI oricine”.Premierul s-a referit la presiunea pe secțiile ATI COVID în ultima perioadă.
„Nu trebuie să intre în ATI oricine. Există tendința de a interna la ATI bolnavi care nu necesită neapărat terapie intensivă, și atunci trebuie să intre într-o terapie intermediară. Plus operaționalizarea tuturor secțiilor. Nu cum au făcut la Brașov, au deschis spitalul modular și au închis spitalul județean. Or, ei trebuie să crească capacitatea”, a afirmat Ludovic Orban.
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în prezent 607 pacienți sunt internați la ATI din cele 1050 de paturi existente la nivel național. În marile centre urbane – București, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași – secțiile ATI sunt ocupate la capacitate maximă.