Raed Arafat a fost întrebat vineri seară de ce sunt permise pelerinajele în această perioadă, chiar dacă România se confruntă cu mii de infectări COVID-19 în valul patru al pandemiei.
”E un subiect în care nu am să intru. Nu am răspuns pentru asta, decât că aşa sunt regulile care s-au stabilit de ceva timp, aşa este în legislaţie, sunt permise, nu mai sunt oprite, dar trebuie respectate toate măsurile sanitar”, a declarat dr. Raed Arafat, la Digi24.
Şeful DSU a dat de înţeles că riscul nu este foarte mare în cazul manifestărilor religioase dacă sunt respectate măsurile de prevenirea a răspândirii COVID-19.
„Dacă se respectă măsurile sanitare foarte strict, riscul este limitat. Dacă nu se respectă regulile, mai ales având varianta Delta, clar că atunci riscul este mare. Riscul nu este numai cât stai acolo, ci şi pe timpul transportului, când vii cu autocarul/ cu maşina”, a mai afirmat Arafat, pentru sursa citată.
Potrivit Bună Ziua Iaşi, peste 5.500 de persoane s-au închinat până vineri, la ora 18, la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Aceasta a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult.
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 8 octombrie. Record de morţi de Covid, aproape 400 în ultimele 24 de ore
Vineri, în prima zi a pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva, au fost testate toate mecanismele puse la punct de Jandarmerie şi Mitropolie. Credincioşii au intrat pe culoarul care şerpuieşte în parcarea adiacentă Ansamblului Mitropolitan din Iaşi şi au mers aproape un kilometru prin rândul ce străbate, ca la aeroport, în toate direcţiile spaţiul din apropierea Catedralei Mitropolitane, conform Ziarul de Iaşi.
Veniţi din toate colţurile ţării, pelerinii au stat la rând chiar şi 50 de minute pentru a ajuns să se închine la moaştele Sfintei Parascheva.
Regulile au fost menţionate în mai multe locuri: mască obligatorie, păstrarea distanţei şi dezinfectarea mâinilor în punctele special amenajate de Mitropolie.
Cu toate acestea, realitatea din teren a fost, însă diferită. Unii dintre credincioşi au ţinut masca sub bărbie sau aveau nasul pe afară, iar jandarmii au încercat să le atragă atenţia să o poarte corespunzător.
În baldachinul în care a fost amplasată racla cu moaşte, doi voluntari stăteau în permanenţă cu o sticlă cu dezinfectant de suprafeţe şi două cârpe şi după fiecare 5-6 persoane care treceau pe la Sfântă curăţau sticla şi zonele cele mai atinse. Ajunşi în faţa Sfintei, unii oameni plecau capul, atingeau ramuri de busuioc sau se rugau cu fruntea lipită de raclă. Majoritatea însă au dat masca jos şi au sărutat racla, lipindu-se cu faţa de aceasta.
Citeşte şi: Raed Arafat: „Acum este ceasul al 12-lea, cuţitul nu este până la os, a trecut de os”