Raed Arafat face lumină în cazul vaccinării obligatorie. Șeful DSU spune că dacă se îmbolnăvesc angajații din instituțiile esențiale, nu mai are cine să lucreze, cine să trateze pacienții.
„Nu e vorba numai de tine, ci că ești funcționar într-o structură esențială. Dacă te îmbolnăvești și vă îmbolnăviți între voi și mergeți acasă, nu mai are cine să lucreze. Dacă nu e vaccinarea obligatorie, trebuie măcar să te testezi periodic. (…) Cine nu vrea să se vaccineze, cel puțin trebuie să se testeze periodic în instituții cu expunere publică și unde avem personal care nu poate să plece acasă, să stea în carantină 14 zile sau să moară cum a murit un pompier acum câteva zile de 44 de ani nevaccinat. Scești oameni sunt expuși. Dacă nu e vaccinare obligatorie, măcar testarea”, a afirmat Raed Arafat.
Arafat a mai precizat că, dacă personalul medical se îmbolnăvește, nu va avea cine să trateze pacienții.
Nelu Tătaru a declarat marți, la DigiFM, că va discuta cu premierul Florin Cîțu despre introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personale din sectoarele esențiale de activitate, precum profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi. Obligativitatea imunizării ar putea fi impusă și pentru persoanele vârstnice, bolnavii oncologici sau cei imunodeprimați. „Ne gândim la vaccinare sau testare săptămânală. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuale”, a spus Tătaru.
Totodată, Victor Costache, fost ministru al Sănătății, a declarat marți, la B1 TV, că situația în spitalele de boli infecțiose este critică din cauza numărului tot mai mare de pacienți COVID-19 în stare gravă, mulți dintre ei tineri care au refuzat vaccinul și care resping și tratamentul. Soluția ține de accelerarea campaniei de vaccinare și de combaterea fenomenului de fake news, a mai precizat Costache.
„Sunt medic și sunt în permanentă legătură cu colegii mei de la spitalele de boli infecțioase din țară. Situația e, într-adevăr, critică și sunt și fenomene noi cu care colegii mei nu s-au întâlnit în valurile anterioare. Este vorba despre pacienți din ce în ce mai tineri, afectați de forme severe, care vin de la început cu forme severe. Acestea survin la pacienți nonvaccinați de multe ori, care au refuzat voit vaccinarea și sunt foarte puțin complianți la tratament.
Eu am fost cel care a introdus restricțiile inițiale când încă nu cunoșteam această boală și ne-am luptat cu colegii de aunci pentru introducerea rapidă a stării de urgență care a limitat la început răspândirea COVID-19.
Acum e ușor să arăți cu degetul și e mai puțin important ce a fost, e improtant să reacționăm rapid. Cred că sunt puține soluții, dar stăm mult mai bine ca anul trecut. Acum avem vaccinul, cea mai puternică armă cu care ne putem lupta cu COVID-19”, a declarat Victor Costache.