„Referitor la ultimul accident, petrecut duminică în zona Szeged, Ungaria, Ministerul Sănătăţii este în continuă legătură cu Ministerul Afacerilor Externe, Consulatul României la Szeged prin centrul operativ. Din informaţiile pe care le deţinem atât de la consulatul român din Szeged, cât şi de la autorităţile sanitare locale, nu se impune la acest moment transferul celor trei pacienţi aflaţi în stare gravă către România, urmând ca, la momentul în care acest lucru se decide, să acordăm tot sprijinul necesar, în conformitate cu procedurile legale pentru astfel de situaţii, în colaborare cu autorităţile din Ungaria”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, potrivit Mediafax.
El a mai spus că fiecare din cele trei cazuri vor fi monitorizate individual în vederea asigurării transportului acestora în ţară în condiţiile de colabroare cu autorităţile sanitare din Ungaria.
Arafat a ţinut să precizeze faptul că victimele unor accidente majore au beneficiat de sprijinul Ministerul Sănătăţii (MS), ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de câte ori a fost cazul. „Spre exemplu în 2012 MS, MAI şi MAE au sprijinit repatrierea a 67 de pacienţi, iar în 2013 până duminică au fost repatriaţi 48 de pacienţi, existând încă opt cazuri sub monitorizare în diferite ţări din lume, cu excepţia celor trei răniţi de duminică şi a celor şapte de vineri, din Ungaria”, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat în declaraţia pentru MEDIAFAX.
Cei 67 de pacienţi repatriaţi în 2012 de către Ministerul Sănătăţii provind din: Ungaria – 13, Italia – 10, Spania – 9, Franţa – 7, Anglia – 6, Suedia – 4, Belgia – 3, Elveţia – 2, şi câte unul din Norvegia, Danemarca, Germania, Olanda, Cipru, Filipine, SUA, Kazahstan, Portugalia, Polonia şi Turcia.
De asemenea, în 2013, până în 1 septembrie, au fost repatriaţi 12 pacienţi din Ungaria, fără să fie luaţi în calcul cei din accidentele colective, câte cinci din Anglia şi Cipru, câte patru din Italia şi Olanda, trei din Bulgaria, câte doi din Serbia, Ucraina, Turcia şi Franţa şi câte unul din Portugalia, Israel, Croaţia, Spania şi Grecia.
Majoritatea sunt victime ale accidentelor rutiere, dar există şi alte tipuri de cazuri pentru care s-a făcut repatrierea cum ar fi cele psihiatrice, a adăugat Raed Arafat.
El amenţionat faptul că majoritatea repatrierelor se fac folosind cursele obişnuite, dar pentru care există personal medical însoţitor trimis din România. „Aş vrea să menţionez faptul că sunt multe cazuri nemediatizate de repatrieri pentru care se folosesc cursele obişnuite, dar pentru care este trimis din ţară personal medical însoţitor. O parte însă din repatrierile din ţările limitrofe României se fac folosind ambulanţe, care se întâlnesc la limita frontierei sau pe care le trimitem din România să aducă pacienţii”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.
Patru români au fost implicaţi într-un accident grav de circulaţie pe autostrada M43 din Ungaria, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce şoferul a adormit la volan, trei dintre români aflându-se internaţi la spital, cu leziuni foarte grave, a anunţat, dunminică, MAE.
„Consulatul General al României la Szeged a fost informat de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Csongrad cu privire la producerea unui accident grav pe teritoriul Ungariei, în noaptea de 31 august 2013, în care au fost implicaţi 4 cetăţeni români. Oficiul consular a întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile ungare în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la incident. Conform datelor transmise, autoturismul condus de un cetăţean român circula pe autostrada M43, în direcţia Szeged – Mako, când şoferul a adormit la volan şi a intrat pe contrasens, rupând parapeţii şi oprindu-se în şanţ. În autoturism se aflau alţi trei cetăţeni români, care se află internaţi la spital, cu leziuni foarte grave”, se arată într-un comunicat al MAE remis, duminică, agenţiei Mediafax.
Tot duminică, MAE a mai anunţat încă un accident cu români petrecut în Ungaria, acesta din urmă produs pe pe autostrada M7, în direcţia Budapesta – Slovenia şi soldat cu un mort şi doi răniţi.
„Consulatul General al României la Szeged a fost informat cu privire la producerea unui accident grav pe teritoriul Ungariei, pe raza localităţii Siofok, judeţul Somogy, în ziua de 1 septembrie 2013, în care au fost implicaţi 4 cetăţeni români”, infomează MAE.
Conform datelor transmise, autoturismul condus de un cetăţean român circula pe autostrada M7, în direcţia Budapesta – Slovenia, când a intrat frontal într-un camion care circula regulamentar. Şoferul nu a fost rănit, însă, în autoturism se aflau alţi trei cetăţeni români, dintre care unul a decedat, iar ceilalţi doi au fost răniţi.