Raed Arafat: În România există probleme serioase de acces la îngrijire în sistemul sanitar

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat consideră că Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie, nu reprezintă doar un moment al urărilor de "la mulți ani" pentru cei care lucrează în sistemul sanitar, ci și ocazia unei reflecții asupra modului în care sunt asigurate serviciile medicale.
Alina Costache
07 apr. 2017, 10:02
Raed Arafat: În România există probleme serioase de acces la îngrijire în sistemul sanitar

„La acest moment, în România, există probleme serioase de acces la îngrijirile în sistemul sanitar și nu putem nega acest lucru care este observabil pe plan național de mai mult timp. Omul de rând plătește din buzunarul său ca să obțină îngrijirile necesare, indiferent că este asigurat sau nu, pentru că sistemul a fost astfel lăsat să se dezvolte în ultimii ani încât să nu protejeze pacientul și să nu existe pârghii adevărate prin care pot fi luate măsuri împotriva celor care se joacă cu sănătatea oamenilor”, a scris Arafat, vineri, pe Facebook.

El a evidențiat că Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția de mai multe ori asupra faptului că asigurarea serviciilor medicale trebuie să se facă prin finanțare indirectă, prin taxe și asigurări, fără plăți directe de orice fel din partea pacientului sau a familiei acestuia.

„Sănătatea nu ar trebui să fie abordată ca o ‘piață liberă’ în care să ne jucăm de-a furnizori de servicii și competitori și afaceriști folosind cuvinte mari despre competiția și ‘concurența sănătoasă’ care ridică calitatea. Studiile pe plan mondial nu confirmă aceste abordări, ba mai mult, ele vorbesc de un comportament paradoxal al sistemelor sanitare când se aplică principiul ‘pieței libere'”, a precizat secretarul de stat.

Potrivit lui Arafat, în contextul în care 75% din sistemul sanitar românesc este privat, acest sector și-ar putea asuma proporțional și nemulțumirile populației.

„Până și în sectorul public, în spitalele de urgență și în altele, multe din servicii sunt deja externalizate. Să nu mai vorbim de ambulatoriile de specialitate sau investigațiile imagistice și inclusiv asistența medicală primară. Când se termină sumele alocate laboratoarelor private sau ‘furnizorilor de servicii’ imagistice la jumătatea lunii, cum se întâmplă, de regulă, toți pacienții care merg ulterior sunt puși să plătească sume importante sau altfel sunt puși pe liste de așteptare care durează uneori luni de zile”, a reliefat el.

Arafat a adăugat că mulți dintre pacienții refuzați de „furnizorii de servicii” se îndreaptă către serviciile de urgență, ceea ce duce la aglomerarea unităților respective, care „au rămas ultimul bastion accesibil zi și noapte” pacienților, dar care încasează și „toate criticile din cauza aglomerării și a timpilor de așteptare”.

„Spitalele și ambulatoriile publice au rămas în urmă cu dotarea, de multe ori ca să lase loc sectorului comercial cu care încheie contracte din ‘lipsă’, de multe ori intenționată, a echipamentelor proprii”, a susținut el.

Secretarul de stat a abordat și teoria conform căreia spitalele publice ar trebui să fie în competiție cu cele private. El a atras atenția însă că, în momentul în care un spital public nu va putea să se mențină prin fonduri proprii, riscă să devină insolvabil sau să intre în faliment.

„Chiar așa? Și cu ce le înlocuim dacă le închidem? Și unde merg pacienții care au nevoie de îngrijiri de urgență și cine asigură asistență medicală de urgență? Sectorul comercial? Acolo dacă nu se face profit chiar se închide, iar ca să facă profit trebuie ca veniturile să fie semnificativ mai mari decât cheltuielile. Cum va fi acest lucru cu operațiile pe cord, cu operațiile complexe? (…) Spitalele publice de urgență nu pot fi abordate ca entitățile comerciale, pentru că ele au un rol social extrem de important care se extinde și către unul de siguranță națională când vine vorba de pregătirea pentru a face față situațiilor de urgență complexe și dezastrelor”, a menționat el.

Raed Arafat a adăugat că o creștere a salariilor în sectorul sanitar reprezintă un „pas salutar” în măsura în care este însoțit de măsuri concrete „mai ales organizatorice, care să stabilească modul în care asistența medicală este asigurată continuu în sectorul public și modul în care accesul pacienților este garantat și protejat”.

Citeşte şi Arafat, avertisment fără precedent privind catastrofele naturale. Vezi ce se întâmplă în România în cazul unui cutremur

 

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Anunțul la care nu putea decât visa: În cursă, în carne și oase!
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Andreea Esca, ipostaze mai puțin plăcute. Ar vrea șterse aceste poze
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea a pus ochii pe Călin Georgescu. Anunțul aruncă în aer România: Sunt acum pe invers?
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Los Angeles sub presiunea vânturilor puternice și a creșterii jafurilor
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, aventură! Bun venit, plictiseală: noul simbol al succesului