Raed Arafat: Încercăm să conectăm medicii de familie cu ambulatoriile de specialitate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat miercuri, la un târg de inovaţie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităţilor, că doreşte dezvoltarea unui sistem prin care să se poată conecta medicii de familie cu ambulatoriile de specialitate.
Iulian Tudor
30 oct. 2013, 12:36
Raed Arafat: Încercăm să conectăm medicii de familie cu ambulatoriile de specialitate

„Pe lângă răspândirea sistemului de telemedicină, există un sistem în testare în judeţul Tulcea, şi sperăm să intre în încă două judeţe, unde încercăm să conectăm medicii de familie cu ambulatoriile de specialitate, astfel încât medicul de familie poate să consulte medicul specialist. Deja ieşim din sfera urgenţei şi intrăm în sfera asistenţei medicale primare şi secundare şi de specialitate”, a anunţat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

El a vorbit despre conceptul de telemedicină, iniţiat în 2003 şi devenit ulterior un succes, salvând vieţile oamenilor prin conectarea paramedicilor de pe ambulanţe cu medici de specialitate aflaţi în spitale, în vederea direcţionării eficiente a pacienţilor în situaţii de urgenţă.

„A pornit printr-un proiect-pilot, cu finanţare sprijinită de o companie, dar apoi a fost adoptat în 2007 ca idee pe plan naţional, apoi administraţia a implementat sistemul pe plan naţional, printr-un mecanism pe cât de transparent posibil”, a spus Raed Arafat.

Arafat consideră că în România există o mare problemă cu „nu se poate”, „nu cred că merge”, „nu-mi trebuie”, „de ce să mă doară capul?” iar aceste probleme nu sunt neapărat la nivelul de vârf, ci la nivelul intermediar, cel de punere în execuţie a acestor proiecte.

„Aceste atitudini trebuie depăşite, să putem să spunem cuiva care nu poate să facă ceva: mulţumim, vine altcineva care vrea să facă. Eu cred că asta e foarte important, lucru pe care nu prea reuşim să-l facem, dar astfel de proiecte schimbă mentalităţi. Astfel de proiecte au nevoie de leadership, de accesare de fonduri europene şi au nevoie de consistenţă şi de viziune şi continuitate”, a subliniat Arafat.

Secretarul de stat a adăugat că dacă proiectul de telemedicină ar fi fost oprit la un an de la demararea sa, nu se mai putea vorbi de acest proiect în ziua de astăzi şi de beneficiile sale pentru oameni.

„Dacă totuşi a fost adoptat şi implementat şi continuă să se întărească, asta îi permite să aibă şi rezultate. Numai în Bucureşti, transmisii de telemedicină între maşinile SMURD-ului şi maşinile ambulanţei şi dispeceratul ISU cu SMURD-ul şi Spitalul Floreasca sunt în jurul a 15.000 pe an”, a arătat Raed Arafat.

În perioada 30 octombrie-1 noiembrie are loc primul târg de inovaţie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităţilor-Future Communities-Open Innovation Fair 2013.

Timp de trei zile, participanţii vor intra în contact cu cele mai noi tehnologii destinate dezvoltării comunităţilor şi vor putea dezbate idei inovatoare care se pot transforma din programe-pilot în politici adoptate la nivel naţional şi european.

Evenimentul este iniţiat de programul Biblionet în România şi Ministerul pentru Societatea Informaţională şi are loc la Biblioteca Naţională a României.

Potrivit organizatorilor, prin programul Biblionet au fost dotate 2.300 de biblioteci cu echipamente IT&C şi software iar peste 3.000 de bibliotecari au fost instruiţi în utilizarea computerului şi managementul bibliotecii.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'