Raed Arafat spune că se aşteaptă ca numărul de pacienți care intră zilnic la terapie intensivă să ajungă la 100. Prin urmare, şeful DSU avertizează că sistemul de sănătate clasic trebuie să se adapteze la măsurile solicitate de medicina dezastrelor.
„Noi nu mai vorbim de epidemiologie, încet-încet intrăm în logica medicinii de dezastre. Poate acest aflux de pacienți va dura cel puțin vreo 4-5-6 săptămâni. Or să vină din urmă pacienții care apar acum, cazurile de 3-4-5 mii și, normal, vin din urmă și cazurile de terapie intensivă. Dacă luăm numai 5% din fiecare zi să intre în terapie intensivă, ne dăm seama că vom ajunge în anumite zile în care vom avea și 100 pacienți care vor intra în terapie intensivă.
Asta înseamnă adaptarea sistemului la ce nu a fost sistemul obișnuit și introducea mecanismelor de lucru adaptate după concepte de medicină de dezastre„, a explicat Raed Arafat la o videoconferinţă organizata de profit.ro.
Şeful DSU a precizat că în astfel de situații se poate ajunge și la luarea unor decizii extreme, la care autoritățile speră să nu se ajungă niciodată.
Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 4.724 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. La Terapie Intensivă sunt internaţi în prezent 824 pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. De asemenea, peste 100 de persoane infectate cu SARS-COV2 au murit în ultimele 24 de ore.
Până astăzi, 27 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217.216 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.084 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut vineri un nou apel la respectarea normelor de protecţie pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, afirmând că pandemia ”nu se tranşează în spitale”, chiar dacă se fac eforturi să se asigure suficiente paturi pentru tratament la ATI sau în celelalte secţii COVID-19.