„Vreau să subliniez anumite aspecte. Norocul în care ne aflăm prin faptul că suntem în UE, și faptul că facem parte dintr-o familie, care a reuși să asigure pentru cetățenii ei tot ce au nevoie, din punct de vedere al prevenției și combaterii acestei boli.”, menționat Raed Arafat.
Arafat a mai spus că situaţia Covid din România necesită o acţiune imediată. Certificatul verde e o unealtă bună pentru limitarea răspândirii bolii.
„Vaccinul a fost pus la dispoziția tuturor țărilor membre prin achiziție centralizată, solidaritate, toate mecanismele posibile, astfel încât orice cetățean european să poată să acceseze această soluție fără limita și fără să fie condiționat.
România a fost printre țările care au pus la dispoziția populației această soluție încă de la început, și care a fost în fruntea țărilor europene, în prima fază a vaccinării. Și, la acest moment, vedem o situație care necesită o acțiune imediată.
Sunt două mecanisme de lucru la acest moment: vaccinarea și certificatul verde. Certificatul verde este o unealtă, un mecanism prin care se face o limitare a răspândirii bolii și o protecție a comunității. Chiar dacă pentru unele persoane efectele acestui certificat nu sunt plăcute. Dar este un lucru temporar, nu va fi permanent.”, a mai precizat șeful DSU.
Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, aflat într-o vizită în România, a cerut oficialilor să dea dovadă de curaj politic și să implementeze certificatul verde, un instrument esențial în limitarea efectelor pandemiei de Covid-19.
„Este important pentru mine să vin, personal, la București pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situația îngrijorătoare generată de COVID-19. Odată cu venirea iernii, rata scăzută de vaccinare pune sănătatea cetățenilor români -de toate vârstele și categoriile sociale – în pericol.
Acest risc reprezintă totodată și o barieră în calea redresării depline a României și a Uniunii Europene în ansamblu. Europa a furnizat vaccinuri sigure și eficiente în timp record – România are tot ceea ce este necesar pentru a le folosi, a lupta împotriva reticenței la vaccinare și a opri răspândirea virusului.
Trebuie încurajat efortul din partea tuturor părților interesate – Guvern, profesioniști din domeniul sănătății, ONG-uri și cetățeni – aștept cu interes aceste întâlniri productive”, a declarat comisarul Thierry Breton înainte de vizită.
Citeşte şi Scădere uriaşă a cazurilor COVID-19 în Capitală, dar restricţiile rămân