„Eu când am ajuns acolo împreună cu domnul ministru Oprea, 15 trupuri erau deja în locul unde au pus decedaţii. Apoi am început să vedem cum veneau unul după altul cei pe care nu reuşeau să-i resusciteze şi îi declarau decedaţi. Ca medic, te controlezi ş te detaşezi când lucrezi. Sunt domenii în care medicii nu se confruntă cu decese frecvente, dar sunt domenii în care te confrunţi aproape zilnic cu ele, face parte din activitatea ta. Acolo trebuie să te obişnuieşti. Nu înseamnă să nu ai sentimente, ci să te controlezi pentru că e imposibil să te implici emoţional în fiecare caz. Îmi rămâne în minte imaginea decedaţilor, a celor care încercau să resusciteze. Era un pompier cu butelia de aer comprimat pe spate şi făcea masaj cardiac la un om care era în stop cardiac„, a declarat Raed Arafat.
TOATE trupurile neînsufleţite de la INML au fost IDENTIFICATE. Legiştii au efectuat primele AUTOPSII
Secretarul de stat din MAI a explicat că imaginile văzute la Club Colectiv sunt similare cu cele văzute într-un film de prezentare a situaţiilor ce pot apărea în cazul incendiilor la un curs în Franţa: „Am văzut atunci un film cu imagini identice cu ce am văzut aici. Erau de la un incendiu într-un bloc şi arătau cum îi coborau pe oamenii intoxicaţi şi cum medicii îi resuscitau. Ziceam c e ceva foarte rar şi că n-ai cum să păţeşti aşa ceva, dar uite că am păţit şi că sunt situaţii care degenerează de la o situaţie banală într-un dezastru”.
Raed Arafat a precizat că dacă localul respectiv funcţiona fără autorizaţiile necesare, este deja un caz penal, dar a subliniat că până în prezent pompierii responsabili cu prevenirea unor asemenea situaţii nu aveau baza legală necesară pentru a lua măsuri drastice, ci puteau doar să dea amenzi, pe care patronii le plăteau fără probleme, pentru ca apoi să câştige banii înapoi în timp foarte scurt: „Este un proiect de Hotărâre de Guvern care circulă încă dinainte de acest incident şi în secunda în care se aprobă vom porni cu altfel de măsuri pentru că atunci vor avea pompierii „dinţi” să ia măsurile respective. Dar lumea trebuie să înţeleagă că închidem şi de ce închidem şi să nu mai întrebe de ce”.
Raed Arafat a precizat că este foarte posibil ca numărul morţilor să crească în următoarele duă săptămâni, deoarece sunt cazuri complexe, în care pot apărea complicaţii severe. „La unii, însă, perioada critică poate să dureze şi o lună o lună şi jumătate. Unii pot să facă infecţii… Noi nu putem decât să facem estimări pe statistici medicale. Sper să salvăm cât de mulţi posibil. În 2010, când a fost incendiul de la Giuleşti, am spus că a fost cea mai mare tragedie, pentru că erau implicaţi copii, dar uite că se întâmplă şi altele”, a punctat Raed Arafat, care anterior afirmase că est posibilă chiar şi o dublare a numărului decesului.
În urma incendiului produs vineri seară în Clubul Colectiv din centrul Capitalei şi-au pierdut viaţa 30 de oameni, trei dintre ei doar duminică, în Spitalul Bagdasar şi Spitalul de Arşi.